SHARE

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем упозорио је да је савремена породица на удару и у опасности да буде раздвојена и отуђена.“Многи млади се не одлучују за породицу, ваљда бојећи се тешкоћа и одговорности које пред њима стоје, а врло често они који су већ ступили у брак немају храбрости да тај брак крунишу најдрагоцјенијим даром – дјецом. Ако се и одлуче да имају пород, онда је то једно или, у најбољем случају, двоје дјеце што је у нашем народу изазвало опасну појаву демографског осипања и то је већ умногоме видљиво на већини простора гдје живимо”, рекао је владика Јефрем за “Фокус”.

Према његовим ријечима, савременој породици наметнуте су обавезе да су врло често и муж и жена приморани да раде изван куће и тако дјецу препуштају или бризи других људи или улици, те да ни у једном ни у другом случају дјеца немају адекватну замјену за топлину коју им може пружити породица.

Владика бањалучки каже да се овај проблем савремене породице није појавио код нас, он је производ западних високоразвијених друштава која одавно иду у демографски суноврат, а њихову земљу и добра насљеђују и преузимају неки други људи који су сачували вриједности породичног живота и који имају храбрости да роде, подигну, васпитају и упуте на прави пут своју дјецу.

Он је, честитајући Божић традиционалним поздравом “Христос се роди – Ваистину се роди”, такође честитао и наступајућу 2011. Православну нову годину са жељом да она буде срећна, благословена и у свему успјешна.

“Нашим вјерницима желимо да Бог да више оптимизма, вјере и наде с којима се као на крилима човјек усмјерава ка добру и савлађује сва животна искушења и потешкоће. Морамо бити свјесни достојанства које нам је Бог дао, Бог који је ради нас људи примио тијело човјека и рођењем дошао у свијет, ради нашега спасења”, поручио је владика Јефрем.

SHARE

Оставите одговор