SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко ставио се у службу једне политике суспендујући закон Републике Српске /РС/ о статусу државне имовине до одлуке Уставног суда БиХ, рекао је министар правде РС Џерард Селман.“Инцко се ставио у службу дневне политике, реагујући на само једну изјаву лидера СДА Сулејмана Тихића који је јуче најавио да ће тражити од Уставног суда БиХ поништавање овог закона због наводног кршења Устава”, истакао је Селман.

“Самим тим сматрамо да је већ прејудицирао одлуку Уставног суда БиХ и мислимо да је овим и Уставни суд донио одлуку, а то је највјероватније она којом ће се закон ставити ван снаге”, нагласио је Селман и додао да ће Влада РС поштовати одлуку Уставног суда БиХ која је за све на територији БиХ обавезујућа, али да ће сигурно реаговати на начин да се другим законским рјешењима изврши деблокада имовине.

Новоизабрани делегат у Дом народа парламента БиХ Драгутин Родић, који је и потпредсједник ДНС-а, сматра да ће Уставни суд БиХ, имајући у виду ранија искуства, донијети одлуку која је на штету РС, пишу “Независне новине”.

Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС, каже да суспензија закона показује да је БиХ под протекторатом, да РС од Уставног суда БиХ не може очекивати објективност, те да ће вјероватно донијети одлуку да закон буде суспендован.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић осудио је ову одлуку и позвао све политичке партије на договор о заједничком ставу и дјеловању поводом тога. “Високи представник требало би да помаже да дође до договора и дијалога политичких субјеката у БиХ умјесто што намеће законе и одлуке, за шта смо мислили да је ствар прошлости”, рекао је Ђокић.

Бранислав Бореновић, потпредсједник ПДП-а, сматра да се оваквим одлукама компликује политичка ситуација у земљи и да је сасвим непотребно да Инцко прије суда износи суд.

SHARE

Оставите одговор