Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko nije podržao najnoviji nalog visokog predstavnika Valentina Incka kojim je suspendovana primena zakona Republike Srpske o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji tog entiteta u BiH.Harčenkov stav se razlikuje od stava drugih ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIK), saopšteno je iz Visokog predstavništva za BiH (OHR).

Ambasadori ostalih zemalja članica PIK-a podržali su Inckog nalog sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH u pogledu ustavnosti tog zakona, dodaje se u saopštenju iz  OHR.

Ti ambasadori su podsetili da su 30. juna i 1. decembra prošle godine jednoglasno apelovali na vlasti u BiH da se suzdrže od preduzimanja jednostranih mera u pogledu državne imovine. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a su osudili i činjenicu da je, aktivnostima koje stavljaju na snagu zakon RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, navedeno je u saopštenju.

Oni su istakli da je RS preduzela jednostranu meru koja može otežati ili onemogućiti dogovor o rešavanju pitanja državne imovine.

Ambasadori zemalja članica PIK-a informisani su i da su unutar BiH već najavljena osporavanja ustavnosti ovog zakona pred Ustavnim sudom BiH.

Visoki predstavnik Incko izdao je juče nalog kojim se obustavlja primena Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine na teritoriji RS i stavlja se pod zabranu raspolaganja do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Sulejman Tihić zatražiće od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na RS, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tihić, koji je i lider SDA, je to pokrenuo nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

Tihić smatra da taj zakon predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona BiH, navedeno je u saopštenju.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da Inckov nalog neće biti objavljen u Službenom glasniku RS i da o donetom zakonu ne može da odlučuje Ustavni sud BiH.

Ostavi poruku