SHARE

Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан Харченко није подржао најновији налог високог представника Валентина Инцка којим је суспендована примена закона Републике Српске о статусу државне имовине која се налази на територији тог ентитета у БиХ.Харченков став се разликује од става других амбасадора земаља чланица Управног одбора Савета за примену мира (ПИК), саопштено је из Високог представништва за БиХ (ОХР).

Амбасадори осталих земаља чланица ПИК-а подржали су Инцког налог све до коначне одлуке Уставног суда БиХ у погледу уставности тог закона, додаје се у саопштењу из  ОХР.

Ти амбасадори су подсетили да су 30. јуна и 1. децембра прошле године једногласно апеловали на власти у БиХ да се суздрже од предузимања једностраних мера у погледу државне имовине. Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а су осудили и чињеницу да је, активностима које стављају на снагу закон РС о статусу државне имовине која се налази на територији РС, наведено је у саопштењу.

Они су истакли да је РС предузела једнострану меру која може отежати или онемогућити договор о решавању питања државне имовине.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а информисани су и да су унутар БиХ већ најављена оспоравања уставности овог закона пред Уставним судом БиХ.

Високи представник Инцко издао је јуче налог којим се обуставља примена Закона Републике Српске о статусу државне имовине на територији РС и ставља се под забрану располагања до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Сулејман Тихић затражиће од Уставног суда БиХ поништавање Закона о статусу државне имовине која се налази на РС, саопштено је из његовог кабинета.

Тихић, који је и лидер СДА, је то покренуо након што је у Службеном гласнику РС објављен закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања.

Тихић сматра да тај закон представља упорно и грубо кршење Устава и закона БиХ, наведено је у саопштењу.

Председник РС Милорад Додик је рекао да Инцков налог неће бити објављен у Службеном гласнику РС и да о донетом закону не може да одлучује Уставни суд БиХ.

SHARE

Оставите одговор