Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da današnje stanje na Kosovu i Metohiji, „u stvari, predstavlja nastavak njegove nacifašističke okupacije iz Drugog svetskog rata, i što je tragičnije – sa dugoročnijim posledicama“.„Brojna su iskušenja crkve na Kosovu i Metohiji. Prvo i osnovno iskušenje, kako za nju tako i za pravdu i pravednost na Kosovu uopšte, jeste plod domaćeg i medjunarodnog nasilja – jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova“, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za današnju „Politiku“.

On je naveo da „uz to, i u kontekstu sa tim, duboke su i preduboke kosovske rane, stare i nove: razrušeni hramovi, oteta crkvena i narodna imovina, stotine hiljada proteranih pravoslavnih Srba sa svojih vekovnih ognjišta, nemogućnost njihovog povratka, sve veće siromaštvo i egzistencijalna ugroženost preostalih Srba, ali i svih stanovnika Kosova“.

„No, tamošnji preostali narod koji je izdržao petovekovno tursko ropstvo – izdržaće nesumnjivo i ovo novo i najnovije, veran svom kosovskom zavetu“, kazao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je podsetio da je „zbog dugogodišnjeg, izmedju ostalog nesabornog i protivsabornog izdvajanja Eparhije raško-prizrenske iz crkve“ došlo do trajnog razrešenja episkopa Artemija dužnosti raško-prizrenskog episkopa, a potom do izbora i ustoličenja novog episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

„Izborom i ustoličenjem novog patrijarha Pećke patrijaršije, odnosno Pravoslavne crkve srpske Irineja, naša crkva se javlja kao jedinstvena, kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Ostavi poruku