SHARE

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да данашње стање на Косову и Метохији, “у ствари, представља наставак његове нацифашистичке окупације из Другог светског рата, и што је трагичније – са дугорочнијим последицама”.“Бројна су искушења цркве на Косову и Метохији. Прво и основно искушење, како за њу тако и за правду и праведност на Косову уопште, јесте плод домаћег и медјународног насиља – једнострано проглашење независности Косова”, рекао је митрополит Амфилохије у интервјуу за данашњу “Политику”.

Он је навео да “уз то, и у контексту са тим, дубоке су и предубоке косовске ране, старе и нове: разрушени храмови, отета црквена и народна имовина, стотине хиљада протераних православних Срба са својих вековних огњишта, немогућност њиховог повратка, све веће сиромаштво и егзистенцијална угроженост преосталих Срба, али и свих становника Косова”.

“Но, тамошњи преостали народ који је издржао петовековно турско ропство – издржаће несумњиво и ово ново и најновије, веран свом косовском завету”, казао је митрополит.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је “због дугогодишњег, измедју осталог несаборног и противсаборног издвајања Епархије рашко-призренске из цркве” дошло до трајног разрешења епископа Артемија дужности рашко-призренског епископа, а потом до избора и устоличења новог епископа рашко-призренског Теодосија.

“Избором и устоличењем новог патријарха Пећке патријаршије, односно Православне цркве српске Иринеја, наша црква се јавља као јединствена, како на унутрашњем тако и на спољашњем плану”, казао је митрополит Амфилохије.

SHARE

Оставите одговор