Na današnji dan prije pet godina pripadnici italijanskog kontingenta EUFOR-a ubili su u rogatičkom selu Pašić Kula Radu Abazović, a njenog supruga Dragomira i sina teško ranili.Porodica je podnijela tužbe za ovaj zločin, ali su prošle godine dobili odbijenicu od Suda BiH i od Međunarodnog suda, uz napomenu da nemaju pravo žalbe.

„Jedina preostala mogućnost je tužiti državu BiH za nadoknadu materijalne štete, što iziskuje dodatna finansijska sredstva i angažovanje advokata“ – rekao je Srni Goran Abazović, Dragomirov i Radin sin.

Pripadnici italijanskog kontingenta EUFOR-a 5. januara 2006. godine u ranim jutarnjim časovima opkolili su kuću Abazovića, u akciji čiji je cilj bio da uhapse Dragomira, za kojim je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu bilo raspisalo potjernicu zbog navodnog ratnog zločina.

Otvorili su vatru i teško ranili Radu Abazović, koja je bila ispred kuće, te njenog supruga i tada jedanaestogodišnjeg sina.

Goran kaže da je njegova majka sat i po ležala ranjena a pripadnici EFOR-a nisu dozvoljavali da joj se ukaže pomoć. Kasnije je preminula u bolnici Foči od zadobijenih povreda.

Dragomir Abazović je uhapšen i sa teškim povredama glave prebačen u Sarajevo, da bi mu 1. februara Sud BiH ukinuo pritvor i on je pušten na slobodu.

Članovi porodice Abazović obišli su danas grob pokojne Rade i prislužili svijeće.

Ostavi poruku