SHARE

Око 40 одсто становника Француске и Немачке сматра да муслиманска заједница представља “опасност” по идентитет њихових земаља, показали су резултати истраживања које је спровео Француски институт за јавно мнење (ИФОП), а објавио “Монд”.У чланку “Ислам и интеграција: константа француско-немачког неуспеха”, “Монд” је навео да је анкета показала да чак 68 одсто Француза и 75 одсто Немаца сматра да муслимани нису “добро интегрисани у друштво”.

Разлози који се наводе за тај неуспех превазилазе уобичајена друштвено-економска објашњења, а у први план се истиче све већа разлика у вредностима.

Упитани о ношењу традиционалног исламског вела у јавности и изградњи џамија, испитаници су показали већу забринутост него раније, што важи за све генерације и политичка опредељења, иако у Француској у погледу појединих питања постоји разлика измедју најмладјих и најстаријих и измедју присталица деснице и левице, пише француски лист.

Резултати анкете спроведене у децембру 2010. показују становишта Француза и Немаца о културним и верским разликама у вези са исламом и њихову све већу забринутост у погледу могуће интеграције муслиманских заједница у њихова друштва, закључује “Монд”.

SHARE

Оставите одговор