Oko 40 odsto stanovnika Francuske i Nemačke smatra da muslimanska zajednica predstavlja „opasnost“ po identitet njihovih zemalja, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Francuski institut za javno mnenje (IFOP), a objavio „Mond“.U članku „Islam i integracija: konstanta francusko-nemačkog neuspeha“, „Mond“ je naveo da je anketa pokazala da čak 68 odsto Francuza i 75 odsto Nemaca smatra da muslimani nisu „dobro integrisani u društvo“.

Razlozi koji se navode za taj neuspeh prevazilaze uobičajena društveno-ekonomska objašnjenja, a u prvi plan se ističe sve veća razlika u vrednostima.

Upitani o nošenju tradicionalnog islamskog vela u javnosti i izgradnji džamija, ispitanici su pokazali veću zabrinutost nego ranije, što važi za sve generacije i politička opredeljenja, iako u Francuskoj u pogledu pojedinih pitanja postoji razlika izmedju najmladjih i najstarijih i izmedju pristalica desnice i levice, piše francuski list.

Rezultati ankete sprovedene u decembru 2010. pokazuju stanovišta Francuza i Nemaca o kulturnim i verskim razlikama u vezi sa islamom i njihovu sve veću zabrinutost u pogledu moguće integracije muslimanskih zajednica u njihova društva, zaključuje „Mond“.

Ostavi poruku