Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske /RS/, na kojoj će biti izvršen izbor dijela Zajedničke komisije parlamenta RS i Vijeća naroda RS, ispred Narodne skupštine, biće održana u ponedjeljak, 10. januara.Iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske saopšteno je da je početak sjednice zakazan za 12.00 časova.

Zajedničku komisiju čine pet poslanika Narodne skupštine i pet delegata iz Vijeća naroda, a njen posao je usaglašavanje onih akata koje je usvojila Narodna skupština, a koji nisu prošli na Vijeću naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS zbog kako su naveli nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko izjavio je da nije riječ o povredi Ustava RS, koji propisuje da na šest pozicija ne smije biti više od dva pripadnika jednog naroda, ali ništa ne piše o situaciji ako nije predstavljen nijedan narod.Riječ je o funkcijama predsjednika Narodne skupštine, Vlade RS, predsjedavajućem Vijeća naroda RS, Ustavnog i Vrhovnog suda, te republičkom tužiocu.