SHARE

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске /РС/, на којој ће бити извршен избор дијела Заједничке комисије парламента РС и Вијећа народа РС, испред Народне скупштине, биће одржана у понедјељак, 10. јануара.Из кабинета предсједника Народне скупштине Српске саопштено је да је почетак сједнице заказан за 12.00 часова.

Заједничку комисију чине пет посланика Народне скупштине и пет делегата из Вијећа народа, а њен посао је усаглашавање оних аката које је усвојила Народна скупштина, а који нису прошли на Вијећу народа.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС донио је једногласну одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на одлуке о избору предсједника и чланова Владе РС због како су навели непоштовања права равноправности, заступљености конститутивних народа и Устава РС приликом конституисања Вијећа народа РС.

Предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко изјавио је да није ријеч о повреди Устава РС, који прописује да на шест позиција не смије бити више од два припадника једног народа, али ништа не пише о ситуацији ако није представљен ниједан народ.Ријеч је о функцијама предсједника Народне скупштине, Владе РС, предсједавајућем Вијећа народа РС, Уставног и Врховног суда, те републичком тужиоцу.

SHARE