SHARE

Српска православна црква /СПЦ/ је у Божићној посланици упозорила да се страшни злочин трговања органима невиних српских жртава мржње и терора одвијао уз ледено, равнодушно, у многим случајевима саучесничко ћутање представника међународне заједнице.„Они су итекако знали шта се стварно дешава `на терену`. Штавише, укључили су се у грађење нечије наводне независности управо на таквим темељима! Али истина и Божја правда увек имају последњу реч. То нам јемчи рођење Христово, то већ осећамо и знамо“, стоји у посланици, коју је прочитао српски патријарх Иринеј.

У посланици се наводи да поред индивидуалних права и слобода, постоје и колективна права, као што је право Цркве, заједнице, народа, али да се ни она данас не поштују те да најтежи примјер непоштовања људских права и слобода представља однос многих моћника према праву српског народа на Косову и Метохији на живот, слободу и будућност.

У тексту се указује на опасности које данас пријете човјеку и угрожавају његову истинску слободу и аутентична права, скрнавећи његово боголико достојанство, а међу њима су злоупотреба савремених човјекових изума, као што су средства масовне информације, злоупотреба људских права и слобода, постојање неприродног блуда и све чешће чедоморство.

Уз подсјећање да је Божић празник мира и љубави, праштања и мирења, слоге и јединства, вјерници су позвани да живе и делају у духу непоколебљиве вјерности својој Мајци Цркви, њеном јединству, вјековном поретку и одлукама њених највиших и једино надлежних јерархијских тијела.

„Немојте дозволити да иког од вас збуњују неистине и заводе грубе клевете појединаца и групица које, вођене својим секташким заблудама, свесно или несвесно служећи непријатељима Цркве и вере Христове, покушавају да оспоре духовни ауторитет Цркве и њене законите јерархије и да га замене лажним ауторитетом самопроглашених вођа“, стоји у посланици, у којој се позива на молитву за „покајање и просвећење свих заблудјелих и за живот и спасење свега свијета“.

Уз напомену да међу Божје дарове спадају и савремени човјекови изуми као то су средства масовне комуникације, електрика, радио, филм, телевизија, новине, интернет, који могу да допринесу просвећењу и духовном и моралном преображају, у посланици се упозорава и на опасност од злоупотребе тих средстава.

„Наместо да буду извор човековог просветљења, преображења и оздрављења, у опасности су да се претворе у помрачилиште и тровачницу људске свести и савести. Ту се све подређује бесловесном нагону и профиту, трговини, све постаје роба за продају: Бог и човек, отац и мајка, очинство и материнство, дете и отаџбина“, стоји у тексту.

Упозорава се да пропагирање разврата и бестидности, које преко тих средстава данас допире до најскривенијег кутка земљине кугле, „постаје узрок обесмишљења брачне и породичне љубави, извориште свакаквих перверзија, злочина и насиља“.

Истичући да су људска слобода и човјекова права неограничени, у посланици се поставља питање „да ли је свака слобода истинска слобода и да ли је све оно на шта човјек мисли да има природно право – истинско и човјека достојно право?“

Додаје се да је, по мјери наопако схваћене слободе, човјек слободан да изврши самоубиство и злочин сваке врсте, да постане људождер, убица, крвопија.

„Но слобода која својим насиљем лишава ближњег слободе и начин упражњавања свога права путем насиља над другима, лишавајући их њихових права и правде – претварају се у тиранију и безакоње“, стоји у тексту, у којем се додаје да није добро злоупотребљавати добра својства савременог човјека и човјечанства у која спада истрајна борба за људска права и слободе.

Презирање здравих, Богом даних закона људске природе, и обоготворење неприродног блуда и прељубе не могу, по самој природи и моралном поретку ствари, а да не заврше демонизацијом и разарањем човечности у самој њеној сржи“, стоји у посланици.

Као и прошлих година, у посланици се истиче светиња материнства, рађања дјетета, уз упозорење на опасност од разарања породице, обесвећења брака и незапамћеног вршења чедоморства, до чега долази због стављања „хедонизма на пиједестал божанства“, што се догађа у наше вријеме.

Додаје се да је болест сида „у највише случајева, посљедица обесвећења светиње брака и злоупотреба полности и полне љубави, а веома често и посљедица њихове противприродне употребе“.

У посланици стоји да и злоупотреба природе и природних добара, човјекова незајажљивост и похлепа, угрожавају саму природу, загађују ваздух и воду, биљни и животињски свијет, а тиме и самог човјека, који живи и дише у таквом, загађеном свијету.

„На крају, радујући се Богу и Божићу и прослављајући Христа Богомладенца као `једино ново под сунцем`, запевајмо сви, једним срцем и једном душом, песму пастира и анђела:

`Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља!`“, стоји у посланици, коју је прочитао патријарх Иринеј.

SHARE

Оставите одговор