Srpska pravoslavna crkva /SPC/ je u Božićnoj poslanici upozorila da se strašni zločin trgovanja organima nevinih srpskih žrtava mržnje i terora odvijao uz ledeno, ravnodušno, u mnogim slučajevima saučesničko ćutanje predstavnika međunarodne zajednice.„Oni su itekako znali šta se stvarno dešava `na terenu`. Štaviše, uključili su se u građenje nečije navodne nezavisnosti upravo na takvim temeljima! Ali istina i Božja pravda uvek imaju poslednju reč. To nam jemči rođenje Hristovo, to već osećamo i znamo“, stoji u poslanici, koju je pročitao srpski patrijarh Irinej.

U poslanici se navodi da pored individualnih prava i sloboda, postoje i kolektivna prava, kao što je pravo Crkve, zajednice, naroda, ali da se ni ona danas ne poštuju te da najteži primjer nepoštovanja ljudskih prava i sloboda predstavlja odnos mnogih moćnika prema pravu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na život, slobodu i budućnost.

U tekstu se ukazuje na opasnosti koje danas prijete čovjeku i ugrožavaju njegovu istinsku slobodu i autentična prava, skrnaveći njegovo bogoliko dostojanstvo, a među njima su zloupotreba savremenih čovjekovih izuma, kao što su sredstva masovne informacije, zloupotreba ljudskih prava i sloboda, postojanje neprirodnog bluda i sve češće čedomorstvo.

Uz podsjećanje da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva, vjernici su pozvani da žive i delaju u duhu nepokolebljive vjernosti svojoj Majci Crkvi, njenom jedinstvu, vjekovnom poretku i odlukama njenih najviših i jedino nadležnih jerarhijskih tijela.

„Nemojte dozvoliti da ikog od vas zbunjuju neistine i zavode grube klevete pojedinaca i grupica koje, vođene svojim sektaškim zabludama, svesno ili nesvesno služeći neprijateljima Crkve i vere Hristove, pokušavaju da ospore duhovni autoritet Crkve i njene zakonite jerarhije i da ga zamene lažnim autoritetom samoproglašenih vođa“, stoji u poslanici, u kojoj se poziva na molitvu za „pokajanje i prosvećenje svih zabludjelih i za život i spasenje svega svijeta“.

Uz napomenu da među Božje darove spadaju i savremeni čovjekovi izumi kao to su sredstva masovne komunikacije, elektrika, radio, film, televizija, novine, internet, koji mogu da doprinesu prosvećenju i duhovnom i moralnom preobražaju, u poslanici se upozorava i na opasnost od zloupotrebe tih sredstava.

„Namesto da budu izvor čovekovog prosvetljenja, preobraženja i ozdravljenja, u opasnosti su da se pretvore u pomračilište i trovačnicu ljudske svesti i savesti. Tu se sve podređuje beslovesnom nagonu i profitu, trgovini, sve postaje roba za prodaju: Bog i čovek, otac i majka, očinstvo i materinstvo, dete i otadžbina“, stoji u tekstu.

Upozorava se da propagiranje razvrata i bestidnosti, koje preko tih sredstava danas dopire do najskrivenijeg kutka zemljine kugle, „postaje uzrok obesmišljenja bračne i porodične ljubavi, izvorište svakakvih perverzija, zločina i nasilja“.

Ističući da su ljudska sloboda i čovjekova prava neograničeni, u poslanici se postavlja pitanje „da li je svaka sloboda istinska sloboda i da li je sve ono na šta čovjek misli da ima prirodno pravo – istinsko i čovjeka dostojno pravo?“

Dodaje se da je, po mjeri naopako shvaćene slobode, čovjek slobodan da izvrši samoubistvo i zločin svake vrste, da postane ljudožder, ubica, krvopija.

„No sloboda koja svojim nasiljem lišava bližnjeg slobode i način upražnjavanja svoga prava putem nasilja nad drugima, lišavajući ih njihovih prava i pravde – pretvaraju se u tiraniju i bezakonje“, stoji u tekstu, u kojem se dodaje da nije dobro zloupotrebljavati dobra svojstva savremenog čovjeka i čovječanstva u koja spada istrajna borba za ljudska prava i slobode.

Preziranje zdravih, Bogom danih zakona ljudske prirode, i obogotvorenje neprirodnog bluda i preljube ne mogu, po samoj prirodi i moralnom poretku stvari, a da ne završe demonizacijom i razaranjem čovečnosti u samoj njenoj srži“, stoji u poslanici.

Kao i prošlih godina, u poslanici se ističe svetinja materinstva, rađanja djeteta, uz upozorenje na opasnost od razaranja porodice, obesvećenja braka i nezapamćenog vršenja čedomorstva, do čega dolazi zbog stavljanja „hedonizma na pijedestal božanstva“, što se događa u naše vrijeme.

Dodaje se da je bolest sida „u najviše slučajeva, posljedica obesvećenja svetinje braka i zloupotreba polnosti i polne ljubavi, a veoma često i posljedica njihove protivprirodne upotrebe“.

U poslanici stoji da i zloupotreba prirode i prirodnih dobara, čovjekova nezajažljivost i pohlepa, ugrožavaju samu prirodu, zagađuju vazduh i vodu, biljni i životinjski svijet, a time i samog čovjeka, koji živi i diše u takvom, zagađenom svijetu.

„Na kraju, radujući se Bogu i Božiću i proslavljajući Hrista Bogomladenca kao `jedino novo pod suncem`, zapevajmo svi, jednim srcem i jednom dušom, pesmu pastira i anđela:

`Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja!`“, stoji u poslanici, koju je pročitao patrijarh Irinej.

Ostavi poruku