SHARE

Парастосом у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици данас је обиљежено 18 година од старадања становништва овог највећег братуначког српског села.Парастос је служен за 158 погинулих Срба из Мјесне заједнице Кравица од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 7. јануара 1993.године, када су упале у ово село и починиле масакр над мјештанима.

Након парастоса положено је цвијеће и прислужене су свијеће за покој душа настрадалих код централног споменика за око 3 400 погинулих Срба из регије Бирач подигнутог у Кравици.

Цвијеће су положиле делегације Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске /РС/,Црвеног крста РС, општине Братунац, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца, борачких организација из Сребренице и Зворника, те неколико страначких делегација.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић након полагања цвијећа рекао је да су насљедници црнокошуљаша и ханџар дивизије из Другог свјетског рата наставили и у посљедњем рату да на велике православне празнике убијају српски народ како би га истријебили са ових простора и убили његову вјеру.

“Ипак нису успјели убити вјеру и српски народ је остао да живи на овим просторима, а починиоци злочина неће остати некажњени и нећемо одустати од циља да правда стигне све који су чинили злочине”, рекао је Милуновић и додао да се наставља и у наредној години реализација Програма стамбеног збринавања приоритетних борачких категорија и да ће он бити завршен до краја 2011. године.

Осим туге за погинулим члановима породица, комшијама и пријатељима, Кравичани изражавају огорчење што за овај злочин ни након 18 година још нико није одговарао. Истичу да их та неправда посебно боли и вријеђа.

Кобног Божића 1993.године убијено је и масакрирано 49 мјештана овог села и сусједних заселака, 80 их је рањено, а седам је нестало и још сви нису пронађени.

Анђа Ђукановић огорчена је на рад правосудних органа, као и Института за тражење несталих БиХ, јер за злочине у Кравици нико није одговарао, а она ни након 18 година није пронашла мужа Ивана који је нестао на Божић 1993. године.

За нестале се зна да су убијени након мучења и тортура у сребреничким логорима, а некима су одсјечене главе и завезане за возила одвезене у Сребреницу гдје су показиване становништву. Тако је било са главом Анђелка Миладиновића којем су одсјекли главу пред мајком Славком, а онда су и њу са још неколико цивила заклали.

Осим великих људских жртава, Кравица је потпуно опљачкана и спаљена. Запаљено је 688 српских кућа, око 200 пословних и помоћних зграда, 27 друштвених објеката, а без једног или оба родитеља тог трагичног Божића остало је 101 дијете.

Око хиљаду становника, носећи дјецу и рањенике, кроз сметове и беспућа, под пјешадијском и артиљеријском ватром успјело се извући према Дрини из кравичког гротла смрти јер су припадници муслиманских снага убијали све што су стигли не штедећи дјецу, старце и жене.

Муслиманске снаге из Сребренице још у априлу 1992. године почеле су убијати Србе из засједа, а већ у мају су започеле са сталним упадима у српска села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући и уништавајући све што је српско. То су чиниле током цијеле те и почетком јануара 1993.године када су уништиле Кравицу и 16. јануара Скелане са засеоцима гдје је тог дана убијено 69 Срба.

У тим нападима јединице Насера Орића убиле су око 3 000 Срба, уништиле више од 100 српских села, а масовне злочине починиле су у Ратковићима, Брежанима, Крнићима, Кушићима, Ћосићима, Подравању, Залазју, Осредку и Скеланима у сребреничкој те у Загонима, Биљачи, Магашићима, Сикирићу, Лозничкој Ријеци, Факовићима, Бјеловцу и Кравици у братуначкој општини.

За масовне злочине почињене над Србима у овим селима још нико није одговарао ни 18 година након што су почињени.

Обиљежавању осамнаесте годишњице страдања у овом селу није присуствовао велики број Кравичана. Они ће, по обичају, тихо и достојанствено на Божић посјетити гробове својих настрадалих гдје ће прислужити свијеће за покој њихових душа и окадити њихове хумке.                                                        

SHARE

Оставите одговор