SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко обуставио је данас примјену Закона Републике Српске о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку о овом питању.“Узимајући у обзир да ће унутар БиХ доћи до бар једног оспоравања уставности Закона о државној имовини РС пред Уставним судом БиХ, налог високог представника обезбиједиће да не дође до компликовања ситуације на терену провођењем овог закона прије него што Уставни суд БиХ испита овај случај и донесе своју одлуку”, саопштено је из ОХР-а.

Данашњим налогом спречава се правна несигурност која би пратила сваки акт који би промијенио власништво над овом имовином прије него што Уставни суд донесе своју одлуку. Овај налог не прејудицира одлуку у корист било које стране, већ се њиме надлежној домаћој институцији даје вријеме да испита овај случај, наводи се у саопштењу.

Високи представник упозорио је и да се сви надлежни органи морају уздржавати од примјене овог закона све док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку. То обухвата и обавезу свих надлежних органа да се уздрже од предузимања мјера на промјени права власништва у одговарајућим власничким књигама у погледу имовине која спада под забрану располагања коју је раније утврдио високи представник, наводе у ОХР-у.

У саопштењу се истиче да у међувремену, нови органи власти морају учинити максималне напоре да би ријешили питање државне имовине што је прије могуће.

“Проналажење рјешења за државну имовину је тест озбиљности оних који су изабрани у октобру”, рекао је Инцко и додао да би овај договор обезбиједио да сваки ниво власти у БиХ има власништво над имовином која му је потребна за извршавање одговарајућих уставних и законских надлежности.

Инцко је поновио да се, према раније донесеним забранама располагања државном имовином, такође забрањују једностране мјере сваког нивоа власти у БиХ. “Забрана располагања државном имовином, прије него се нађе прихватљиво и одрживо рјешење за питање расподјеле имовине између различитих нивоа власти, не односи се само на РС него и на Федерацију БиХ и државни ниво”, рекао је Инцко.

Из ОХР-а подсјећају да од 2004. године Управни одбор Савјета за провођење мира тражи да се постигне трајно рјешење овог питања, те да је Савјет министара БиХ задужио Комисију да припреми приједлог одговарајућег закона. Прихватљива и одржива расподјела државне имовине такође је један од услова за затварање ОХР-а, како је утврдио Управни одбор ПИК-а у програму “пет циљева и два услова” дефинисаном у фебруару 2008. године, наводи се у саопштењу.

Народна скупштина РС усвојила је 14. септембра прошле године Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, којим је дефинисано да та имовина буде укњижена на Српску.

Предсједник СДА Сулејман Тихић јуче је најавио да ће тражити од Уставног суда БиХ поништавање Закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС, јер сматра да је овим актом прекршен Устав и закони БиХ. Тихић сматра да је БиХ “једини власник цјелокупне државне имовине”.

SHARE

Оставите одговор