Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ocijenio je danas neprimjerenom odluku Predsjedništva da BiH na tematskoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, za vrijeme svog januarskog predsjedavanja, bude zastupljena na ambasadorskom nivou, tvrdeći da je to bio izričit stav predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

„Dobili smo papir od Predsjedništva, ali, koliko ja znam, izričit je stav Radmanovića bio da to bude na ambasadorskom nivou“, rekao je Alkalaj na konferenciji za novinare.

Navodeći da je praksa da tematskim sjednicama predsjedava najmanje ministar inostranih poslova, Alkalaj je rekao da je Ministarstvo inostranih poslova (MIP) uputilo Predsjedništvu BiH osnove priprema za predsjedavanje BiH Savjetom bezbjednosti sa jasno izraženim očekivanjem visokog nivoa učešća.

„Nismo precizirali ni ime ni funkciju, samo smo ukazali na potrebu da predsjedavanje bude na što višem nivou“, rekao je Alkalaj i dodao da lično nema protiv da to bude Radmanović ili predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić.

Ističući da će poštovati odluku Predsjedništva BiH, Alkalaj je naveo da mu je dužnost, kao nekoga ko je možda najkompetentniji za spoljnu politiku MIP-a, da ukaže Predsjedništvu na reperkusije takve odluke.

„Ne želim da budem dio takve odluke“, rekao je ministar inostranih poslova BiH.

Alkalaj tvrdi da su tragom odluke Predsjedništva, nakon što je dostavljena Misiji BiH pri UN u Njujorku, svoje učešće na tematskoj sjednici otkazali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton te ministri inostranih poslova Indije i Portugala.

Prema Alkalajevim riječima, višim nivoom predsjedavanja od ambasadorskog bila bi poslata poruka za 183 članice UN da BiH može i da zaslužuje da predsjedava Savjetom bezbjednosti.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za multilateralne odnose Branimir Mandić rekao je da BiH u Misiji pri UN ima 12 diplomata i da nema problema u saradnji Misije, MIP-a i Predsjedništva BiH.

„Praksa je pokazala da ako se poštuju procedure, funkcionišemo bez problema“, naglasio je Mandić.

Tokom jednomjesečnog predsjedavanja BiH Savjetom bezbjednosti predviđene su rasprave o referendumu o otcjepljenju Sudana, situaciji u Darfuru, Nepalu, Somaliji i Haitiju, te redovna otvorena debata o Bliskom istoku.

Tematska sjednica zakazana je za 21. januar i biće posvećena izgradnji mira i institucija u postkonfliktnom periodu i njom će, kao i svim ostalim sjednicama za predsjedavanja BiH, predsjedavati šef Misije BiH pri UN Ivan Barbalić.

Alkalaj je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je dosadašnje učešće BiH u Savjetu bezbjednosti ocijenjeno kao dobro, dodavši da je BiH za prethodnu godinu dana učestvovala u svim raspravama u ovom tijelu UN.

Ostavi poruku