SHARE

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај оцијенио је данас непримјереном одлуку Предсједништва да БиХ на тематској сједници Савјета безбједности УН, за вријеме свог јануарског предсједавања, буде заступљена на амбасадорском нивоу, тврдећи да је то био изричит став предсједавајућег Предсједништва Небојше Радмановића.

“Добили смо папир од Предсједништва, али, колико ја знам, изричит је став Радмановића био да то буде на амбасадорском нивоу”, рекао је Алкалај на конференцији за новинаре.

Наводећи да је пракса да тематским сједницама предсједава најмање министар иностраних послова, Алкалај је рекао да је Министарство иностраних послова (МИП) упутило Предсједништву БиХ основе припрема за предсједавање БиХ Савјетом безбједности са јасно израженим очекивањем високог нивоа учешћа.

“Нисмо прецизирали ни име ни функцију, само смо указали на потребу да предсједавање буде на што вишем нивоу”, рекао је Алкалај и додао да лично нема против да то буде Радмановић или предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић.

Истичући да ће поштовати одлуку Предсједништва БиХ, Алкалај је навео да му је дужност, као некога ко је можда најкомпетентнији за спољну политику МИП-а, да укаже Предсједништву на реперкусије такве одлуке.

“Не желим да будем дио такве одлуке”, рекао је министар иностраних послова БиХ.

Алкалај тврди да су трагом одлуке Предсједништва, након што је достављена Мисији БиХ при УН у Њујорку, своје учешће на тематској сједници отказали висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон те министри иностраних послова Индије и Португала.

Према Алкалајевим ријечима, вишим нивоом предсједавања од амбасадорског била би послата порука за 183 чланице УН да БиХ може и да заслужује да предсједава Савјетом безбједности.

Помоћник министра иностраних послова БиХ за мултилатералне односе Бранимир Мандић рекао је да БиХ у Мисији при УН има 12 дипломата и да нема проблема у сарадњи Мисије, МИП-а и Предсједништва БиХ.

“Пракса је показала да ако се поштују процедуре, функционишемо без проблема”, нагласио је Мандић.

Током једномјесечног предсједавања БиХ Савјетом безбједности предвиђене су расправе о референдуму о отцјепљењу Судана, ситуацији у Дарфуру, Непалу, Сомалији и Хаитију, те редовна отворена дебата о Блиском истоку.

Тематска сједница заказана је за 21. јануар и биће посвећена изградњи мира и институција у постконфликтном периоду и њом ће, као и свим осталим сједницама за предсједавања БиХ, предсједавати шеф Мисије БиХ при УН Иван Барбалић.

Алкалај је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је досадашње учешће БиХ у Савјету безбједности оцијењено као добро, додавши да је БиХ за претходну годину дана учествовала у свим расправама у овом тијелу УН.

SHARE

Оставите одговор