SHARE

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејман Тихић затражиће од Уставног суда БиХ поништавање Закона о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске /РС/.У саопштењу из кабинета замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарене скупштине БиХ наводи се да је Тихић, који је и лидер СДА, овај поступак покреће након што је у “Службеном гласнику РС” објављен Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања.

У Тихићевом кабинету сматрају да инсистирање Народне скупштине РС на овом закону “представља упорно и грубо кршење Устава и закона БиХ”.

“Држава БиХ је, сходно члану 1. Устава БиХ наставила своје правно постојање као правни насљедник Републике БиХ и она је једини власник цјелокупне државне имовине. Та имовина која је Споразумом о сукцесији бивше СФРЈ припала БиХ треба да на темељу овога међународног уговора буде укњижена на БиХ”, наведено је у саопштењу.

Непоштивање Устава и закона једне државе, те незаконито располагање државном имовином од оних који нису њени титулари и стварни власници, тврди Тихић, представља кршење основних принципа владавине права у свакој земљи и атак је на њен суверенитет.

Приликом подношења захтјева од Уставног суда БиХ, Тихић ће затражити изрицање привремене мјере забране књижења државне имовине на подручју РС ради обезбјеђења поштивање Устава и закона БиХ.

Народна скупштина РС 14. септембра прошле године усвојила је Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, а којим је дефинисано да та имовина буде укњижена на Српску.         Уставни основ закона садржан у томе да РС уређује и обезбјеђује својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине.

Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда РС утврдило је почетком децембра да Законом о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања није повријеђен витални национални интерес Бошњака.

SHARE

Оставите одговор