Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić zatražiće od Ustavnog suda BiH poništavanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske /RS/.U saopštenju iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarene skupštine BiH navodi se da je Tihić, koji je i lider SDA, ovaj postupak pokreće nakon što je u „Službenom glasniku RS“ objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

U Tihićevom kabinetu smatraju da insistiranje Narodne skupštine RS na ovom zakonu „predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona BiH“.

„Država BiH je, shodno članu 1. Ustava BiH nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike BiH i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine. Ta imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala BiH treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na BiH“, navedeno je u saopštenju.

Nepoštivanje Ustava i zakona jedne države, te nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici, tvrdi Tihić, predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj zemlji i atak je na njen suverenitet.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Tihić će zatražiti izricanje privremene mjere zabrane knjiženja državne imovine na području RS radi obezbjeđenja poštivanje Ustava i zakona BiH.

Narodna skupština RS 14. septembra prošle godine usvojila je Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku.         Ustavni osnov zakona sadržan u tome da RS uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo je početkom decembra da Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ostavi poruku