Министар правде Републике Српске (РС) Џерард Селман оцијенио је данас да је правосуђе РС бољи дио правосуђа БиХ и да у Српској извршна, законодавна и судска власт апсолутно функционишу.„Свијетли примјери правосуђа РС у овој години су формирање привредних судова, као и Агенције за управљање одузетом имовином. Мислим да је правосуђе РС бољи дио правосуђа БиХ, јер у Федерацији БиХ има три пута више неријешених предмета него у Српској“, рекао је Селман новинарима након пријема делегације правосудних органа код предсједника РС Милорада Додика, поводом 9. јануара – Дана и крсне славе РС.

Према његовим ријечима, у наредној години институције РС вршиће притисак на законодавне органе БиХ да се рад Уставног суда БиХ уреди законом, а не правилима и да дио апелационе надлежности не буде ингеренција те правосудне институције.

Министар правде РС је истакао да је потребно ограничити мандат судијама Уставног суда БиХ, те да ће бити затражено да странци не буду више судије тог суда.

„Апсолутно је неприхватљиво формирање врховног суда БиХ, који није предвиђен Дејтонским мировним споразумом“, додао је Селман.

Он је нагласио да су одлуке Уставног суда БиХ у случајевима „Алијагићи“ и „Малбашић компани – Борац Травник“ непримјерене.

Селман сматра да у БиХ има далеко мање корупције него што то приказују поједине невладине организације.

Предсједник Адвокатске коморе РС Јован Чизмовић рекао је да је на састанку са предсједником Српске изражено задвољство када је ријеч о структури, организацији и резултатима правосуђа у РС.

„На састанку је изражено незадовољство радом правосудних институција на нивоу БиХ. Примарно се ту мислило на Уставни суд БиХ и његову апелациону надлежност и Суд БиХ који одлучује о предметима ратних злочина и организованог криминала“, појаснио је Чизмовић.

Он је напоменуо да је за РС неприхватљиво формирање врховног суда БиХ и да је то противно Уставу БиХ, истичући да је потребно ограничити мандат судијама Уставног суда БиХ.

Предсједник Основног суда Бањалука Милан Тегелтија оцијенио је да у РС у потпуности функционише принцип подјеле власти на извршну, законодавну и судску.

Он је навео да проблем представљају комунали предмети и да се то мора ријешити доношењем одговарајућих закона.

Leave a Reply