SHARE

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је данас да се уверио да се политика меша у процесуирање ратних злочина, али да сматра да ниједна политика или држава не би бранила човека који је учествовао у нечему као што је трговина људским органима.“Ако постоје докази да је неко учествовао у томе, тешко да ће нека политичка сила или било која земља да стане иза тог човека”, рекао је Вукчевић у интервјуу телевизији Б92 одговарајући на питање да ли страхује да ће ЕУ и САД зауставити истрагу о трговини људским органима, која би евентуално довела до кандидата за премијера Косова Хашима Тачија.       Како је навео, раније је мислио да политика не може да утиче на процесуирање ратних злочина, али да се током свог рада уверио да се то дешава.

Вукчевић је рекао да ће српско тужилаштво видети шта ће чинити после 25. јануара када би у Савету Европе требало да буде донета резолуција поводом извештаја специјалног изверстиоца Дика Мартија о том случају.

Марти је у извештају као једног од главних организатора трговине људским органима на Косову и Метохији означио Тачија.

“После тога ћемо видети шта ћемо да радимо, али ту без регионалне сарадње нема успеха и то сарадње српског тужилаштва, Еулекса и евентуално албанског тужилаштва”, истакао је Вукчевић.

Он је нагласио да нема предмета који српско тужилаштво и суд не би могли да спроведу по највишим правним стандардима, па и кад је у питању трговина органима којом се српско тужилаштво бави више од три године, уз све препреке које су му се нашле на путу.

SHARE

Оставите одговор