SHARE

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић изјавио је да је коалиција СДП-а, СДА, ХСП-а и Народне странке “Радом за бољитак” нереална, јер јој недостаје око 90 одсто хрватског изборног легитимитета.“Стога ће у наредном периоду требати вратити договоре у реалне габарите, створити коалицију која ће уважавати и изборни легитимитет сваког конститутивног народа”, рекао је Љубић за сарајевско “Ослобођење”.

Према његовим ријечима, ако изборни легитимитет конститутивних народа није битан, онда није битна ни конститутивност народа.

“Онда је логично да се у платформи, умјесто о представницима хрватског народа на Уставом предвиђеним позицијама за конститутивне народе, говори о припадницима хрватског народа”, констатовао је Љубић.

Као примјер шта би то могло да значи у будућности за бројчано малобројнији народ, он је навео два посљедња изборна циклуса када је у Предсједништво БиХ, у режији СДП-а, креатора платоформе, припадник хрватског народа изабран већином гласова Бошњака.

Оцијенивши да би било политички коректно да је платформа упућена свима којих се то тиче, Љубић је рекао да је међустраначки састанак 10. јануара прилика да СДП и СДА дођу и презентују своју платформу.

Представници СДП-а, СДА, Народне странке “Радом за бољитак” и ХСП-а усагласили су програмску платформу под називом “Основе за формирање власти у Федерацији БиХ и платформа заједничког наступа у инстутицијама БиХ у мандатном периоду 2010-2014”. Документ садржи питања од уставних промјена, мапе пута за евроатлантске интеграције, рјешавања питања државне имовине, пописа становништва, економских и политичких приоритета до конкретних законских рјешења и институционалне равноправности народа и грађана на цијелој територији БиХ.

SHARE

Оставите одговор