Novinar i analitičar prilika na zapadnom Balkanu Tim Džuda smatra da su u ovoj godini najveća opasnost rastuća politička izolacija Kosova i njene potencijalne političke posljedice.Džuda upozorava da će, ako Kosovo nastavi da zaostaje za ostatkom regiona, ili druge zemlje počnu da se distanciraju od nove kosovske vlade, dijelom zbog tvrdnji o izbornim krađama, a dijelom zbog optužbi da je Hašim Tači trgovao ljudskim organima, to moglo da ima dugoročne i nepredvidive posljedice.

On to ilustruje činjenicom da se, poslije najnovijih izbora, treća najveća stranka na Kosovu „Samoopredeljenje“ otvoreno zalaže za pan-albansko ujedinjene, što bi označilo vrstu „povratka u budućnost“ cijelog Balkana.

Džuda misli da je poraz Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u pogledu kosovske deklarcije nezavisnosti bio veoma važan trenutak za Kosovo, ali da je Priština poslije objavljivanja izvještaja Dika Martija izgubila sve prednosti koje je tom presudom stekla.

Najvažniji događaj protekle godine u Crnoj Gori, smatra on, jeste odluka Mila Đukanovića ne da se povuče, već da „malo odstupi“ od sfera politike. BiH i Makedonija su prošle godine uglavnom stajale u mjestu, dok je u Hrvatskoj događaj godine hapšenje Ive Sanadera, koje je pokazalo da premijeri bilo koje države u regionu ubuduće neće biti iznad zakona.

„Na nivou regiona, svakako, najvažnija je `uzajamna ljubav` Borisa Tadića i Ive Josipovića. To kažem u najpozitivnijem mogućem smislu, jer mislim da je već dala i da će nastaviti da daje dobre rezultate u cijelom regionu“ – rekao je Džuda.

On kaže da bi razgovori na relaciji Beograd – Priština trebalo da budu jedan od najvažnijih događaja 2011. godine, ali ne očekuje neki dramatičan pomak.

„Do nekih razgovora će svakako doći, jer će obje strane biti pod pritiskom da im pristupe. Ne mislim, međutim, da će rezultirati nekim velikim pomakom. Možda će biti dovoljno to što su razgovori uopšte počeli. Jedan od problema jeste i to što ljudi u Briselu žele da razgovori počnu od manje važnih pitanja i tek onda pređu na krupnije političke probleme.

S druge strane, znam čak i neke ljude u Prištini koji kažu da je takav pristup besmislen i da treba početi upravo od tih velikih političkih pitanja, jer sve ostalo zavisi od njih. Odmah da kažem – to ne podrazumijeva razgovore o statusu već o drugim tzv. velikim pitanjima, kao što su sjever Kosova, te eventualna podjela ili razmjena teritorije“, rekao je Tim Džuda.

Džuda misli da je Balkan prevazišao period u kojem je svakog trenutka moglo da dođe do obnove nasilja, što je mogućnost koje se Vašington i Brisel najviše plaše.

Što se tiče Srbije, Džuda kaže da očekuje umjereno uspješnu godinu i nastavak evrointegracija, mada možda ne baš i status zemlje kandidata – kako najavljuje Boris Tadić, te početak pregovora sa Kosovom i blagi ekonomski oporavak, iako vjerovatno bez većeg smanjenja nezaposlenosti.

Slično će, prema ocjeni Tima Džude, biti i u Hrvatskoj, čije učlanjenje u Evropsku uniju on očekuje u 2012. godini.

Moguće značajnije pomake poslije višegodišnjeg zastoja i stagnacije Džuda vidi u BiH. „Sve zavisi od toga da li će se međunarodona zajednica ozbiljnije posvetiti BiH u toku narednih godinu dana. U tom kontekstu, položaj šefa odjeljenja nove evropske diplomatske službe za Balkan sljedeće nedjelje preuzeće Miroslav Lajčak, nekadašnji slovački ambasador u Beogradu, posrednik u crnogorskom referendumu o nezavisnosti i bivši visoki predstavnik u BiH“ – napomnje on.

Lajčak je, smatra Džuda, čovjek koji dobro poznaje region i koji će kao takav posvetiti veliku pažnju BiH. Drugi faktor koji bi mogao da pomogne jesu sve bolji odnosi Beograda i Zagreba, što može da bude samo dobro za BiH.

On vjeruje da je dolaskom Bakira Izetbegovića u kolektivno predsjedništvo BiH spuštena bošnjačka retorika iz posljednjih nekoliko godina, pa se otvara mogućnost nekakvog dogovora između Sarajeva i Banjaluke, posebno ako ih Brisel i Vašington „prijateljski“ podstaknu u tom pravcu.

Drugo moguće prijatno iznenađenje na Balkanu mogao bi da bude dogovor Skoplja i Atine o imenu Makedonije, što je pitanje na kojem se, kako Džuda tvrdi, napredovalo u razgovorima dvije strane pod pokroviteljstvom UN.

Ostavi poruku