SHARE

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске једногласно је данас одлучио да покрене питање заштите виталног националног интереса на одлуку о избору Владе РС, због, како су навели, непоштивања права равноправности, заступљености конститутивних народа и Устава РС приликом конституисања Вијећа народа.“Уставна структура РС је основ да покренемо витални национални интерес, јер од шест функција које су Уставом РС прописане ниједна није припала Бошњацима и то је чиста дискиминација и мајоризација Бошњака као највећег народа у БиХ”, рекао је новинарима након сједнице предсједавајући Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић.

Хаџиомеровић је рекао да за овај клуб Вијеће народа РС није конституисано, с обзиром на “грубе пропусте направљене приликом избора предсједавајућег и потпредсједавајућег Вијећа”.

“Разјасниће се гдје су све пропусти направљени и враћаћемо се на овај проблем, све док се не исправе направљене грешке и неко ће морати о свему овоме дати суд, у првом реду Уставни суд РС, а видјећемо коме ћемо се све обраћати”, нагласио је Хаџиомеровић.

Одговарајући на питање шта ће се десити уколико Вијеће народа РС без присуства Клуба Бошњака не прихвати покретање заштите виталног националног интереса, Хаџиомеровић је рекао да се то може десити, али да ће Клуб Бошњака тражити заштиту својих права на свим инстанцама гдје то дозвољава закон и Устав.

Члан Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мирсад Џапо рекао је да је Клуб донио ову одлуку зато што ни на једној од шест виталних функција у РС није Бошњак.

“У Федерацији БиХ се конституише нова власт и предсједник једног од два дома биће Србин”, тврди Ђапо.

Ђапо је навео да Клуб Бошњака нема намјеру да опструише РС, јер су они дио система РС, истичући да у дијелу система РС треба поштовати уставну структуру и позицију Бошњака у РС.

“Дајемо још увијек предност политици, како бисмо наредних дана сагледали овај проблем да не идемо стално кроз уставне механизме. Начин рјешења овог проблема је да политика сагледа и исправи грешку начињену код конституисања Вијећа народа РС”, додао је Ђапо.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС на данашњој сједници разматрао је одлуку о избору предсједника и чланова Владе РС, коју је Народна скупштина РС донијела на другој посебној сједници. На тој сједници изабрана је Влада премијера Александра Џомбића.

SHARE

Оставите одговор