Republika Srpska /RS/ u svom institucionalnom kapacitetu može politički, ekonomski i pravno da jača i normalno da funkcioniše, dok je Federacija BiH /FBiH/ gotovo beznadežan slučaj sa fragmentiranim sistemom i potpunim političkim nesaglasnostima o najkrupnijim pitanjima, izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.„Neizvjesno je kada bi se mogla formirati vlast u FBiH, u februaru ili ko zna kada. Iako se prethodnih godina u nekim međunarodnim izvještajima RS pominjala kao problem, očigledno je da je problem u FBiH, koja ne funkcioniše“, rekao je Radojičić za „Fokus“.

On je podsjetio da je Srpska kraj 2010. godine dočekala sa novim sazivom parlamenta, Vijeća naroda i Vlade RS, čime je praktično u potpunosti zaokružila izbornu priču i stavila tačku na konstituisanje vlasti.

Radojičić je naglasio da će upravo ta činjenica da je RS prva konstituisala vlast poslije izbora pomoći njenim građanima u narednom periodu da se efikasnije izbore sa posljedicama ekonomske krize.

On je procijenio da se u najboljim optimističkim prognozama može očekivati da oba doma parlamenta BiH budu konstituisana na proljeće i ukazao da SDP BiH uporno nastoji da SNSD isključi iz socijaldemokratskih asocijacija sa žestokim napadima u svim prilikama.

„Uprkos dva kruga razgovora koje smo imali, situacija se nije popravila. Blagi pokušaj saradnje završio je neuspjehom, koji je sada potpuno konfrontiran nakon pokušaja SDP-a BiH da u Vijeću naroda RS nametne svog kandidata“, rekao je Radojičić, koji je potpredsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, SNSD je možda tvrd u razgovorima i pregovorima, ali je stranka sa kojom se može razgovarati o svim temama i u raznim prilikama.

„Ali, SNSD ne pristaje na ultimatume. Doći na sjednicu Vijeća s tri delegata od 28 i reći da će biti njihov predsjedavajući ili ništa neće biti od formiranja ovog tijela, za nas je apsolutno neprihvatljivo. Ako su oni mislili da mogu diktirati u Vijeću naroda svima ostalim šta će raditi, u tome su se prevarili. Mi smo imali jasan stav da mislimo da Bošnjak ponovo treba da bude predsjedavajući Vijeća naroda, ali da to ne može biti neko iz SDP-a, jer su odnosi ove dvije stranke loši“, naglasio je Radojičić.

On je istakao da je u svakoj normalnoj zemlji alternativa da se dese ponovni izbori. „Novi izbori na nivou BiH ne bi donijeli nikakvu bitnu promjenu, samo bi se potrošilo još nekoliko mjeseci i nekoliko miliona maraka. Ali, alternativa je moranje, ako ne bude racionalnog pristupa političkih subjekata iz FBiH oko formiranja vlasti“, naveo je Radojičić.

Radojičić je rekao da reformu PIO vidi kao urgentnu obavezu koja se očekuje u radu Narodne skupštine RS u narednom periodu i istakao da se u naredne četiri godine mora riješiti status međunarodnog prisustva u BiH, odnosno da ne vidi da OHR može ostati i nakon 2014. godine.

Ostavi poruku