SHARE

Република Српска /РС/ у свом институционалном капацитету може политички, економски и правно да јача и нормално да функционише, док је Федерација БиХ /ФБиХ/ готово безнадежан случај са фрагментираним системом и потпуним политичким несагласностима о најкрупнијим питањима, изјавио је предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.“Неизвјесно је када би се могла формирати власт у ФБиХ, у фебруару или ко зна када. Иако се претходних година у неким међународним извјештајима РС помињала као проблем, очигледно је да је проблем у ФБиХ, која не функционише”, рекао је Радојичић за “Фокус”.

Он је подсјетио да је Српска крај 2010. године дочекала са новим сазивом парламента, Вијећа народа и Владе РС, чиме је практично у потпуности заокружила изборну причу и ставила тачку на конституисање власти.

Радојичић је нагласио да ће управо та чињеница да је РС прва конституисала власт послије избора помоћи њеним грађанима у наредном периоду да се ефикасније изборе са посљедицама економске кризе.

Он је процијенио да се у најбољим оптимистичким прогнозама може очекивати да оба дома парламента БиХ буду конституисана на прољеће и указао да СДП БиХ упорно настоји да СНСД искључи из социјалдемократских асоцијација са жестоким нападима у свим приликама.

“Упркос два круга разговора које смо имали, ситуација се није поправила. Благи покушај сарадње завршио је неуспјехом, који је сада потпуно конфронтиран након покушаја СДП-а БиХ да у Вијећу народа РС наметне свог кандидата”, рекао је Радојичић, који је потпредсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, СНСД је можда тврд у разговорима и преговорима, али је странка са којом се може разговарати о свим темама и у разним приликама.

“Али, СНСД не пристаје на ултиматуме. Доћи на сједницу Вијећа с три делегата од 28 и рећи да ће бити њихов предсједавајући или ништа неће бити од формирања овог тијела, за нас је апсолутно неприхватљиво. Ако су они мислили да могу диктирати у Вијећу народа свима осталим шта ће радити, у томе су се преварили. Ми смо имали јасан став да мислимо да Бошњак поново треба да буде предсједавајући Вијећа народа, али да то не може бити неко из СДП-а, јер су односи ове двије странке лоши”, нагласио је Радојичић.

Он је истакао да је у свакој нормалној земљи алтернатива да се десе поновни избори. “Нови избори на нивоу БиХ не би донијели никакву битну промјену, само би се потрошило још неколико мјесеци и неколико милиона марака. Али, алтернатива је морање, ако не буде рационалног приступа политичких субјеката из ФБиХ око формирања власти”, навео је Радојичић.

Радојичић је рекао да реформу ПИО види као ургентну обавезу која се очекује у раду Народне скупштине РС у наредном периоду и истакао да се у наредне четири године мора ријешити статус међународног присуства у БиХ, односно да не види да ОХР може остати и након 2014. године.

SHARE

Оставите одговор