SHARE

Више од 200.000 људи је евакусано у привремена склоништа због незапамћене поплаве која је захватила Аустралију и због које је уведено стање елементарне непогоде у више градова и маних насеља на територији величине колико заједно захватају Француска и Немачка, како је изјавио премијер аустралијске државе Квинсленд.

Аустралијска средства информисања јављају да су многи људи спас пред поплавом потражили у последњем тренутку напуштајући поплављене куће пливајући у мутној води пуној змија и крокодила.

Метеоролошка служба Аустралије је данас објавила да набујала вода “почела да опада, али је и даље висока”, пренео је Ројтерс.

У граду Рокхемптону (Роцкхамптон), у коме живи око 75.000 људи, евакуиснао је најмање 500 кућа, а око 1.000 људи је остало без крова над главом и сада живе у центрима за евакуацију јер су им куће поплављене. Овај град је опкољен водом.

Ипак, у Рокхемтопну је данас вода у благом опадању. Становници се труде да ојачају бране од врећа са песком, а где се вода повлачи већ је организовано чисћење муља и наноса које је поплава оставила за собом.

Данас је обновљен рад у неким рударским окнима у поплављеном подручју које је важна рударска област у Аустралији где се ископава угаљ за привреду и домаћинства. Годишњи капацитет ових рудника је око 90 милиона тона.

Поплављена је и пруга којом се руда транспортује до луке Гледстон (Гладстоне) у којој велик број бродова сада чека на утовар угља за купце широм Азије.

У рудницима који су највише груписани око града Емералда, који је такодје поплављен, ископа се више од половине аустралијског угља који се извози, па је ситуација због поплава довела до пораста цена тог енергента на берзама у свету, а стручњаци процењују да ће пуна производња бити успостављена тек у фебруару.

Стручњаци процењују да је поплава угрозила најмање 35 одсто извоза угља и да штета може да премаши милијарду долара, навео је Ројтерс.

Незапамћена поплава је нанела велику штету и пољопривреди, пошто су бројне њиве под усевима сада прекривене водом и муљем. Угрожени су и производња воћа и поврћа, као и сточарство.

Аустралијски привредни аналитичари процењују да је поплава већ угрозила бруто национални производ за 0,4 одсто и да ће за 0,3 одсто подићи инфлацију већ у првом кварталу ове године.

SHARE

Оставите одговор