SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су у БиХ неопходне промјене које ће државну власт учинити функционалнијом и ефикаснијом, али да то не значи централизацију.“При томе се мора поштовати суверенитет и територијални интегритет БиХ”, поручио је високи представник.

Инцко је истакао да из Устава морају бити избачене дискриминаторске одредбе против припадника мањина, наводећи да у вези с тим постоји општа сагласност и политички лидери сада морају да направе помак у том смислу.

Он је за београдску “Политику” поновио да је формирање власти у БиХ “права прилика да се земља врати на зацртани пут” и оцијенио да су наредне четири године пресудне за придруживање НАТО и ЕУ, због чега је неопходно интензивирати провођење реформи.

“Подржавам све напоре на формирању коалиције која ће убрзати реформе и ријешити економске и социјалне проблеме у БиХ”, рекао је Инцко.

Он је навео да су све политичке странке подржале процес придруживања ЕУ, изразиле спремност да се боре против корупције, јачају владавину закона и да опораве економију, и додао је да је међународна заједница спремна да помогне на сваки могући начин, али да кључне одлуке за напредак морају бити донијете унутар БиХ.

Инцко поздравља планове ЕУ да ојача своје присуство у БиХ, истичући да је сувише рано говорити о неким конкретним мјерама будући да се у Бриселу о томе још увијек разговара.

Према његовим ријечима, у овом тренутку извјесно је само то да ће ЕУ у оквиру Лисабонског уговора, ради боље ефикасности, у БиХ задржати релевантне мисије – Делегацију ЕУ, Полицијску мисију и Еуфор.

Што се санкција тиче, Инцко каже да су оне неминовност уколико неко не поштује европске стандарде.

Инцко је поновио да ОХР није препрека за напредовање БиХ на њеном путу ка ЕУ, истичући да ће о затварању одлучити Управни одбор Савјета за провођење мира, али тек онда када домаће власти у потпуности реализују програм “пет плус два”. До тада ОХР остаје отворен са пуним капацитетом, укључујући и бонска овлашћења.

Високи представник је нагласио да и даље располаже бонским овлашћењима и да их може искористити уколико то буде потребно.

Он је истакао да обиљежавање међуентитетске линије у БиХ треба урадити у складу са Дејтонским мировним споразумом, према коме је то војно питање које се мора урадити са Еуфором и НАТО-ом.

SHARE

Оставите одговор