Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da 2011. godina mora biti posvećena realizaciji razvojnih ciljeva od kojih će zavisiti dobrobit gradjana i države u predstojećoj deceniji.„Srbija ove godine mora da dobije status kandidata za članstvo u EU, da završi saradnju sa Haškim tribunalom, da okonča reformu pravosudja, da donese zakon o restituciji, da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da završi neke kapitalne infrastrukturne projekte“, rekao je Tadić u intervjuu agenciji Tanjug.

Kada je reč o pregovorima o Kosovu i Metohiji, koji bi trebalo da započnu ove godine, Tadić je poručio da je Srbija spremna za razgovore, ali da čeka da ista spremnost bude iskazana i u Prištini.

Dijalog je, kako je naglasio, jedini način da Srbija ostvariti svoja legitimna prava, jer u suprotnom ima stanje zamrznutog konflikta.

Beograd je, kako je poručio, spreman za fleksibilni dijalog i nema ambiciju da političko stanje na Kosovu vraća na nivo od pre 1999. godine jer to je nerealistično.

„Taj dijalog neće biti kratak i zahtevaće odredjeno vreme, biće nam potreban nacionalni konsenzus u Srbiji kada je to pitanje na dnevnom redu, i verujem da možemo da ga postignemo. Mislim da je prošlo vreme lažnog i nedelotvornog patriotizma u kome su samo jake reči a vrlo slaba dela“, zaključio je Tadić.

On nije mogao da predvidi kada će dijalog Beograda i Prištine otpočeti, jer je izveštaj specialnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija otežao formiranje vlade na Kosovu.

„Postoje razne strategije kada su u pitanju albanski predstavnici na KiM. Jedna od njih je da se što pre ide u dijalog i formira vlada. Razmatra se i mogućnost da se možda na neki način čak i ponove izbori na KiM jer ne postoji mogućnost da se formira stabilna vlada sa čvrstom većinom pa da onda bude produžen na veštački način i proces ulaska u dijalog“, rekao je Tadić.

Ostavi poruku