SHARE

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да 2011. година мора бити посвећена реализацији развојних циљева од којих ће зависити добробит градјана и државе у предстојећој деценији.“Србија ове године мора да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, да заврши сарадњу са Хашким трибуналом, да оконча реформу правосудја, да донесе закон о реституцији, да настави борбу против организованог криминала и корупције и да заврши неке капиталне инфраструктурне пројекте”, рекао је Тадић у интервјуу агенцији Тањуг.

Када је реч о преговорима о Косову и Метохији, који би требало да започну ове године, Тадић је поручио да је Србија спремна за разговоре, али да чека да иста спремност буде исказана и у Приштини.

Дијалог је, како је нагласио, једини начин да Србија остварити своја легитимна права, јер у супротном има стање замрзнутог конфликта.

Београд је, како је поручио, спреман за флексибилни дијалог и нема амбицију да политичко стање на Косову враћа на ниво од пре 1999. године јер то је нереалистично.

“Тај дијалог неће бити кратак и захтеваће одредјено време, биће нам потребан национални консензус у Србији када је то питање на дневном реду, и верујем да можемо да га постигнемо. Мислим да је прошло време лажног и неделотворног патриотизма у коме су само јаке речи а врло слаба дела”, закључио је Тадић.

Он није могао да предвиди када ће дијалог Београда и Приштине отпочети, јер је извештај специалног известиоца Савета Европе Дика Мартија отежао формирање владе на Косову.

“Постоје разне стратегије када су у питању албански представници на КиМ. Једна од њих је да се што пре иде у дијалог и формира влада. Разматра се и могућност да се можда на неки начин чак и понове избори на КиМ јер не постоји могућност да се формира стабилна влада са чврстом већином па да онда буде продужен на вештачки начин и процес уласка у дијалог”, рекао је Тадић.

SHARE

Оставите одговор