Socijaldemokratska partija (SDP) BiH spremna je da bude vrlo konstruktivna opozicija ako SNSD, SDS i dva HDZ-a obezbijede kvalifikovanu većinu u oba doma parlamenta BiH i poželjeće im sreću u zajedničkom radu, izjavio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.On ističe da će SDP, bila u vlasti ili opoziciji, podržati sva zakonska i sistemska rješenja koja će ubrzati put BiH ka NATO i EU i poboljšati ukupne prilike u društvu i standard građana.

„Poštovaćemo svaku većinu koja se formira prema zakonskim procedurama. S druge strane, svi akteri u BiH treba da prihvate svaku većinu koju SDP formira prema trenutno važećim ustavnim i zakonskim procedurama“, rekao je Lagumdžija za „Euroblic“.

On očekuje formiranje vlasti na nivou BiH u „prvim mjesecima 2011“, a u slučaju da se to ne desi smatra da, za sada, novi izbori nisu realni jer se na njima ništa spektakularno ne bi promijenilo.

Lagumdžija je rekao da je potpisivanje platforme sa SDA, HSP i NS „Radom za boljitak“ početak nade u BiH jer se „prvi put vlast formira na osnovu konkretnog i preciznog programa“ navodeći da će se na toj osnovi „voditi razgovori sa partnerima iz Banjaluke, u skladu sa Ustavom ove zemlje“.

Lider SDP-a BiH rekao je da potpisnici platforme računaju na pozicije predsjedavajućeg i ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, a da će sve ostalo biti stvar dogovora.

Ostavi poruku