Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je potrebno mnogo promjena u političkom sistemu Srbije, uključujući i ustavne promjene, koje su čak i potrebnije od rekonstrukcije Vlade.„Potrebno je mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada – samo za predsednika Republike“, rekao je Tadić za beogradski „Blic“.

On smatra da su neophodne i promjene zakona o finansiranju političkih stranaka.

„Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora„, rekao je Tadić.

Na pitanje da li bi trebalo mijenjati premijera Tadić je rekao da je Cvetković „jedan od ljudi čija su rešenja bila izuzetno važna i koja su doprinijela stabilizaciji prilika u vrijeme krize“.

„Kao ekspert Svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj na mestima ministara sede i lideri stranaka“, istakao je on.

Tadić smatra da je staloženost i ozbiljnost premijera Cvetkovića u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito, kako je rekao, „kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku“.

Tadić je odbio da komentariše izjavu ministra Mlađana Dinkića da su njegova obećanja ipak imala uticaj na Tadićevu pobjedu na izborima.

„Izjava je toliko besmislena da bih se uzdržao od komentara“, rekao je Tadić.

On je istakao da je Srbija je već nedjeljama spremna da počne pregovore, da ima pregovarački tim i platformu i da Albanaci sa Kosova i Metohije, očigledno čekaju da završe formiranje svojih institucija poslije izbora.

Predsjednik Srbije rekao izvještaj Dika Martija nije potresao samo kosovsku političku scenu, već i svjetsku medijsku scenu. „Onaj svet koji je navikao da stvari gleda crno-belo, na štetu Srba, sada se malo zamislio“, rekao je Tadić.

On je dodao da istraga povodom izvještaja treba da se sprovede, utvrdi istina i kazne krivci za strašna zlodjela.

A pregovori, rekao je Tadić, za koje je otvoren prostor zajedničkom Rezolucijom Srbije i 27 zemalja EU, treba da idu svojim tokom i one ne treba da zavise od imena ličnosti koje predstavljaju privremene institucije na Kosovu.

Ostavi poruku