SHARE

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је потребно много промјена у политичком систему Србије, укључујући и уставне промјене, које су чак и потребније од реконструкције Владе.“Потребно је много промена у политичком систему Србије, укључујући уставне промене, промене изборног система који би омогућио грађанима да директно гласају за још неког свог представника у власти, уместо, као до сада – само за председника Републике”, рекао је Тадић за београдски “Блиц”.

Он сматра да су неопходне и промјене закона о финансирању политичких странака.

“Све је ово много потребније од реконструкције Владе, која је такође потребна. А за све то је неопходан консензус међу странкама које чине Владу. Зашто тога није било у претходним деценијама, не знам, али кад год покренем расправу о реформи политичког система, дође до отпора“, рекао је Тадић.

На питање да ли би требало мијењати премијера Тадић је рекао да је Цветковић “један од људи чија су решења била изузетно важна и која су допринијела стабилизацији прилика у вријеме кризе”.

“Као експерт Светске банке потврдио је своју стручност, али морамо имати на уму да је он нестраначка личност која води једну коалициону владу у којој на местима министара седе и лидери странака”, истакао је он.

Тадић сматра да је сталоженост и озбиљност премијера Цветковића у многим тренуцима била од велике користи. Нарочито, како је рекао, “када смо на јавној сцени имали само буку и бес, што је нажалост карактеристично за домаћу политику”.

Тадић је одбио да коментарише изјаву министра Млађана Динкића да су његова обећања ипак имала утицај на Тадићеву побједу на изборима.

“Изјава је толико бесмислена да бих се уздржао од коментара”, рекао је Тадић.

Он је истакао да је Србија је већ недјељама спремна да почне преговоре, да има преговарачки тим и платформу и да Албанаци са Косова и Метохије, очигледно чекају да заврше формирање својих институција послије избора.

Предсједник Србије рекао извјештај Дика Мартија није потресао само косовску политичку сцену, већ и свјетску медијску сцену. “Онај свет који је навикао да ствари гледа црно-бело, на штету Срба, сада се мало замислио”, рекао је Тадић.

Он је додао да истрага поводом извјештаја треба да се спроведе, утврди истина и казне кривци за страшна злодјела.

А преговори, рекао је Тадић, за које је отворен простор заједничком Резолуцијом Србије и 27 земаља ЕУ, треба да иду својим током и оне не треба да зависе од имена личности које представљају привремене институције на Косову.

SHARE

Оставите одговор