SHARE

Поплаве у Аустралији однеле су до сада најмање 10 живота, саопштила је полиција у североисточној аустралијској држави Квинсленд.До сада су потврдјена три смртна случаја, а полиција је саопштила да се још неколико људи удавило у одвојеним инцидентима, јавио је АП.

Последња жртва страдала је данас када је њен аутомобил однела водена стихија са поплављеног пута на насипу у граду Арамаку, у централном делу Квинсленда.

Обилне кише, које су почеле да падају пре Божића, изазвале су поплаве које на североистоку Квинсленда прекривају површину већу од Француске и Немачке заједно, а власти су саопштиле да је невременом погодјено око 200.000 људи и територија од 1,8 милиона квадратних километара.

“Ово је једна од највећих природних катастрофа, а за опоравак ће бити потребно доста времена”, изјавила је премијерка Аустралије Џулија Гилард, која је истакла да би материјална штета од ове непогоде могла да износи више стотина милиона долара.

Министарство одбране је најавило да ће данас војни транспортни авион доставити храну, медицинску опрему и друге залихе до места које се налази северно од приобалног града Рокемптон, у којем су због набујале реке Фицрој затворени аеродром и аутопут који представља везу са главним градом Квинсленда Бризбејном.

Помоћ ће из овог места камионима бити превезена до Рокемптона, чије се становништво већ данима евакуише, а највиши водостај реке очекује се у среду.

Падавине које су довеле до поплава сада су нешто слабијег интензитета и ниво воде у појединим градовима опада, али званичници, који кажу да се у прихватним центрима широм Квинсленда већ налази око 1.000 људи који су морали да напусте своје домове, упозоравају да би поплаве могле да потрају још месец дана.

SHARE

Оставите одговор