SHARE

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да не очекује немире на Косову са почетком дијалога  Београда и Приштине, за које сматра да морају да почну у најкраћем могућем року.“Уколико се покрене истрага поводом извештаја Дика Мартија, може се очекивати да се на неки начин побуне они који би били процесуирани. Верујем да медјународна заједница и све институције на Косову и Метохији брину о томе и могу да обезбеде стабилност”, истакао је Шутановац у интервјуу данашњем “Блицу”.

Шутановац је рекао да је Србија спремна за разговоре и већ дуже време упозорава да Приштина покушава да их избегне.

“Неопходно је да преговори почну у најкраћем могућем року како бисмо пронашли решења за основне животне протребе људи који живе на Косову, а да би касније ишли ка превазилажењу општијих и већих проблема”, казао је Шутановац.

Војска Србије је спремна за све политичке одлуке, у шта спада и улазак у НАТО.

Поводом извештаја Дика Мартија, он је рекао да је коначно дошло време за процесуирање оних који су палили наше манастире који су светска културна баштина, који су чинили ратне злочине…

“Дијалог ће морати да отвори питање зашто нису процесуирани они чија се лица чак виде на снимцима и фотографијама који доказују злочине2, додао је Шутановац.

Он је истакао да се светска јавност напокон суочила са чињеницом да на Косову и Метохији није извршена демократизација на начин како се приказује у одредјеним медијима и да Хашим Тачи, који је деведесетих имао изузетно важну улогу у такозваној ОВК, која је евидентно чинила ратне злочине, треба да се надје на листи одговорних.

“На терет су му стављене изузетно озбиљне оптужбе и верујем да ће морати да се истраже до краја. Истрага треба коначно да покаже да ли је Тачи ‘змија’ како га зову његови сународници или није”, казао је Шутановац.

Он је рекао да постоје интересовања из Немачке, Аустрије и Русије за модел како смо ми спровели процес професионализације војске.

“То је највећа друштвена реформа у протеклом низу година која не утиче само на систем одбране и ВС, већ је решење којим на неки начин сви добијају, а младим људима дата је могућност да уколико желе – могу да служе војни рок”, рекао је Шутановац

SHARE

Оставите одговор