Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da bi Crna Gora trebalo da postane članica Evropske unije, ali se protivi ulasku u NATO.Amfilohije smatra da bi ulazak Crne Gore u NATO mogao sutra da pretvori zemlju u „šraf vojne osvajačke mašinerije“ i „ropsku igračku“ u ostvarivanju geopolitičkih i interesnih ciljeva pod vidom zaštite ljudskih prava i borbe protiv svjetskog terorizma.

„Umjesto ulaska u NATO, Crna Gora bi svojim ulaskom u evropsku zajednicu učinila veliko djelo kako za sebe i za Evropu, tako i za sav svijet, da pomogne evropskim državama u ukidanju NATO-a i time pretvaranju tomahavka i atomskih bombi u rala i raonike, to jest u sve ono što doprinosi istinskom unapređenju dobra, mira, slobode i napretka u cijelom čovječanstvu“, rekao je Amfilohije, prenose crnogorski mediji.

On je istakao da je Crna Gora u Evropi od svog nastanka i da je svojom vjernošću Jerusalimu, Atini i svetorodnoj lozi Petrovića, temelj prave Evrope. „Kao takva, prirodno je da uđe i u Evropsku uniju, shvaćenu kao blagotvornu za sve, ekonomsku zajednicu država i naroda“, rekao je Amfilohije.

On je upozorio da bi ulazak u EU kojim bi Crna Gora izgubila identitet, odnosno kulturu, običajnost, jezik, azbuku i pismo, Crkvu, predstavljao „ono što narod zove prodavanje vjere za večeru, sjedanje ubogog prosjaka za trpezu bogatog Gavana“.

Ostavi poruku