Поплаве „библијских размјера“ у Аустралији однијеле су прву жртву, пошто се 41-годишња жена удавила покушавајући аутомобилом да пређе набујалу ријеку, док се још двије особе воде као нестале.Спасиоци и полиција су током ноћи чамцима и хеликоптером трагали за женом, коју је водени талас однио из аутомобила док је покушавала да пређе поплављени насип у сјеверном региону Галф ов Карпентарија.

Полиција је успјела да спаси троје дјеце и још једну одраслу особу из аутомобила, док је тијело настрадале жене пронађено данас око два километра од насипа.

Још једна особа је нестала након што је поплава однијела његов рибарски брод у близини Гледстона, а очевици кажу да је још један мушкарац нестао у води у поплављеном граду Рокхемптон у држави Квинсленд.

Ниво воде се повећава, а нове олује су на помолу. Метеролози за вечерас најављују снажну олују са јаким вјетровима, обилним кишама, градом и вјероватно слиједе нове поплаве.

Полиција, такође, упозорава да тешка времена још предстоје.

„Најгоре није за нама. Неки дијелови се опорављају, а неки се боре са поплавама. Мислим да смо негдје на средини“, рекао је помоћник комесара полиције у држави Квинсленд Алистер Досон.

Вјерује се да је око 200 000 људи погођено поплавама које су потопиле цијеле градове и одсјекле од свијета област величине Француске и Њемачке заједно, нанијеле штету усјевима и рударској индустрији у вриједности од више милијарди.

„Ове поплаве су библијских размјера“, рекао је министар финансија у држави Квинсленд Ендру Фрејзер новинарима.

Аустралијски премијер Џулија Гиљард, која је у петак посјетила поплављене регионе, рекла је да је рударски сектор најтеже погођен, док су фармери, мала предузећа и сектор туризма претрпјели велику штету.

Становници приобалног града Рокхемптон морали су да напусте град због растућих вода у сред ноћи у суботу, док су храна и друге намирнице допремане хеликоптерима.

Аеродром у Рокхемптону је затворен јер су писте под водом, што је случај и са већином жељезничких и друмских путних праваца.

Очекује се да ће ријека у овом граду достићи врхунац од 9,4 метра у сриједу, пријетећи да потопи око 4 000 домова, а градоначелник Бред Картер каже да се убразно ради на постављању врећа са пијеском.

Рокхемптон могао би бити изолован наредних 10 дана, али иако нема несташице хране Картер је рекао да није сигуран колико ће залихе трајати јер се ситуација погоршава.

„Поплаве су много ширих размјера него што смо очекивали. Огромна област је потпуно под водом, ријека Фицрој пробила је корито и поплавила велике пољопривредне површине“, рекао је „, рекао је Картер након обиласка региона авионом.

Званичници су упозорили на могућу несташицу пијаће воде у граду Далби јер је поплављен погон за пречишћавање воде.

У граду Бундаберг, у југоисточној држави Квинсленду, рашчишћавање ће почети у око 300 домова и 120 пословних просторија, док се ниво воде смањује, али у другим градовима као што су Теодора и Кондамин мјештана још нема.

У међувремену, рад нафтних бушотина на мору је обустављен због најављеног тропског циклона који се развија са западних обала Аустралије.

Leave a Reply