Poplave „biblijskih razmjera“ u Australiji odnijele su prvu žrtvu, pošto se 41-godišnja žena udavila pokušavajući automobilom da pređe nabujalu rijeku, dok se još dvije osobe vode kao nestale.Spasioci i policija su tokom noći čamcima i helikopterom tragali za ženom, koju je vodeni talas odnio iz automobila dok je pokušavala da pređe poplavljeni nasip u sjevernom regionu Galf ov Karpentarija.

Policija je uspjela da spasi troje djece i još jednu odraslu osobu iz automobila, dok je tijelo nastradale žene pronađeno danas oko dva kilometra od nasipa.

Još jedna osoba je nestala nakon što je poplava odnijela njegov ribarski brod u blizini Gledstona, a očevici kažu da je još jedan muškarac nestao u vodi u poplavljenom gradu Rokhempton u državi Kvinslend.

Nivo vode se povećava, a nove oluje su na pomolu. Meterolozi za večeras najavljuju snažnu oluju sa jakim vjetrovima, obilnim kišama, gradom i vjerovatno slijede nove poplave.

Policija, takođe, upozorava da teška vremena još predstoje.

„Najgore nije za nama. Neki dijelovi se oporavljaju, a neki se bore sa poplavama. Mislim da smo negdje na sredini“, rekao je pomoćnik komesara policije u državi Kvinslend Alister Doson.

Vjeruje se da je oko 200 000 ljudi pogođeno poplavama koje su potopile cijele gradove i odsjekle od svijeta oblast veličine Francuske i Njemačke zajedno, nanijele štetu usjevima i rudarskoj industriji u vrijednosti od više milijardi.

„Ove poplave su biblijskih razmjera“, rekao je ministar finansija u državi Kvinslend Endru Frejzer novinarima.

Australijski premijer Džulija Giljard, koja je u petak posjetila poplavljene regione, rekla je da je rudarski sektor najteže pogođen, dok su farmeri, mala preduzeća i sektor turizma pretrpjeli veliku štetu.

Stanovnici priobalnog grada Rokhempton morali su da napuste grad zbog rastućih voda u sred noći u subotu, dok su hrana i druge namirnice dopremane helikopterima.

Aerodrom u Rokhemptonu je zatvoren jer su piste pod vodom, što je slučaj i sa većinom željezničkih i drumskih putnih pravaca.

Očekuje se da će rijeka u ovom gradu dostići vrhunac od 9,4 metra u srijedu, prijeteći da potopi oko 4 000 domova, a gradonačelnik Bred Karter kaže da se ubrazno radi na postavljanju vreća sa pijeskom.

Rokhempton mogao bi biti izolovan narednih 10 dana, ali iako nema nestašice hrane Karter je rekao da nije siguran koliko će zalihe trajati jer se situacija pogoršava.

„Poplave su mnogo širih razmjera nego što smo očekivali. Ogromna oblast je potpuno pod vodom, rijeka Ficroj probila je korito i poplavila velike poljoprivredne površine“, rekao je „, rekao je Karter nakon obilaska regiona avionom.

Zvaničnici su upozorili na moguću nestašicu pijaće vode u gradu Dalbi jer je poplavljen pogon za prečišćavanje vode.

U gradu Bundaberg, u jugoistočnoj državi Kvinslendu, raščišćavanje će početi u oko 300 domova i 120 poslovnih prostorija, dok se nivo vode smanjuje, ali u drugim gradovima kao što su Teodora i Kondamin mještana još nema.

U međuvremenu, rad naftnih bušotina na moru je obustavljen zbog najavljenog tropskog ciklona koji se razvija sa zapadnih obala Australije.

Ostavi poruku