Mostar je danas, nakon 18 godina, ponovo postao sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije objavio je danas službeni povratak sjedišta Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar i pozvao Srbe da se vrate u ovaj grad.

Vladika Grigorije danas je u Mostaru proslavio eparhijsku Krsnu slavu – Svetog Ignjatija Bogonosca, a Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi služilo je više vladika – umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dalmatinski Fotije i raško-prizrenski Teodosije.

Episkop Grigorije rekao je u besjedi da je povratak sjedišta Eparhije u Mostar jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Crkve, te da će sada biti sve više uz svoj narod, i u dobru i u zlu.

Pozivajući Srbe da se vrate u Mostar na svoja vjekovna ognjišta, vladika Grigorije je dodao da Mostar bez Srba, kao ni bez Hrvata i Bošnjaka, ne može biti ono što je oduvijek bio – simbol stapanja raznolikih kultura, tradicija i duhovnosti, jednom rječju bogatstvo različitosti.

„Vraćanje episkopskog sjedišta u Mostar veliki je korak naprijed, čin ohrabrenja i podrške za sve Srbe povratnike, a naročito za one kojima povratak tek predstoji. Od danas će uz vas intenzivnije biti vaš episkop koji će se milošću Božijom truditi da vam bude potpora i duhovni oslonac i koji će u zajednici s vama dijeliti dobro i zlo, radost i tugu“, rekao je vladika Grigorije u svojoj besjedi.

On je istakao da je zajednica preduslov uspjeha i opstanka, ali da ona zahtijeva trpljenje, istrajnost i razumijevanje.

„Zajednica podrazumijeva i braću drugih vjeroispovijesti sa kojima vijekovima živimo ovdje rame uz rame u gradu na Neretvi. Samo okrenuti jedni prema drugima i otvoreni jedni prema drugima možemo da ujedinimo ovaj grad i krenemo dalje pogleda usmjerenog ka budućnosti kojom je jedino moguće prevazići sve nedaće iz prošlosti“, naglasio je vladika Grigorije.

Zato rješenje treba potražiti, ističe vladika, u prevazilaženju i nadrastanju sukoba i mržnje.

“Da nam da Gospod da sazremo u potpunosti kao narodi i da se istorija mržnje i stradanja više nikada ne ponovi na ovim prostorima. Na nama je odgovornost, naročito u vaspitanju naše djece, a posebno u primjeru i nasljeđu koje im ostavljamo“, rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački naglasio je da je današnji događaj jedan je od prelomnih trenutaka u SPC.

“Kroz cjelokupnu našu istoriju vladike su bivale uz svoj narod i kad se bježalo i kad se vraćalo i kad se kućilo i gradilo, uvijek tamo gdje je najpotrebnije. U Mostaru je sada prisustvo episkopa naročito potrebno, no to ne znači da će ostali gradovi naše eparhije biti zanemareni. Naprotiv, Mostar će svojim položajem omogućiti češće prisustvo episkopa u drugim dijelovima Eparhije“, naglasio je vladika Grigorije.

Svečanosti povratka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar prisustovao je veliki broj visokih zvanica sa područja Mostara i cijele Hercegovine.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je povratak vladike Grigorija velika i značajna stvar za Mostar, ne samo za Srbe, nego i za sve druge koji žive u ovom gradu.

“Danas su ovdje upućene riječi ohrabrenja, riječi poziva za povratak što smo i očekivali. Ja se zahvaljujem vladiki Grigoriju što se vratio u Mostar i mislim da će to biti grad svih kultura i svih naroda i ljudi sa svojim različitostima koje obogaćuju ovaj grad. Svi trebamo izvući poruku mira da se nikad ne ponovi ružno što se desilo na ovim prostorima“, poručio je mostraski gradonačelnik.

Sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke u Mostaru je bilo od 18. vijeka, a 1992. godine izmješteno je u Trebinje, odnosno manastir Tvrdoš.

Povratak Srba u Mostar počeo je još prije 12 godina, a zajedno s narodom u dolinu Neretve vratili su se i pravoslavni sveštenici koji su počeli obnovu porušenih hramova i manastira.

Obnovljena je Stara pravoslavna crkva u Mostaru, manastir Žitomislić, djelimično je obnovljena crkva u Bijelom polju, a ove godine počela je obnova Saborne crkve u Mostaru.

Ostavi poruku