Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да ће једно од најважнијих питања током мађарског предесједавања ЕУ бити пружање европске перспективе земљама западног Балкана ради стабилизације региона.„Мађарска очекује да ће 2011. година бити кључна за процес европске интеграције земаља Западног Балкана и наставиће током шестомјесечног предсједавања да инсистира на проширењу Уније“, рекао је Орбан у интервјуу за сајт Европске уније www.цонсилиум.еуропа.еу.

Он је најавио да ће Мађарска у мају организовати самит земаља Источног партнерства у Будимпешти.

„Ако ЕУ жели да буде успјешна глобално, онда мора бити успјешна и код куће. Управо зато ће успјех Источног партнерства ојачати и оснажити нашу заједницу“, рекао је Орбан.

Он је додао да је убрзање и окончање приступних преговора са Хрватском од стратешке важности, али и да се мора оставити отворена европска перспектива за Србију, као и да ће Мађарска подржати улазак Румуније и Бугарске у Шенген зону.

Орбан је најавио је да ће његова земља учинити све да Европа постане модернија и конкурентнија.

„Дешава се дубока промјена великом брзином у свијету и Европа треба да се суочи с тим изазовом у оквиру свјетске конкуренције која је јача него икада“, рекао је Орбан, додајући да је Европа родно мјесто тржишне економије и да је способна да се окрене новим рјешењима.

Орбан је истакао да људи очекују рјешење економске кризе, почетак раста, отварање нових радних мјеста и задржавање постојећих.

Истичући да се Европа сада суочава са најтежом годином од пада комунизма, Орбан је навео да су Мађари опробан народ који може да ријеши било какву кризу и да је добра вијест за Европу да сада има Мађарску на челу.

„У склопу припрема за предсједавање обишао сам цијелу Европу, разговарао сам са колегама Источног партнерства и неколико премијера земаља Балкана. Сви они желе снажну Европу јер је она извор подршке и ресурса за све народе“, рекао је Орбан.

У програму мађарског предсједавања наглашава се да „процес уграђивања Западног Балкана у ЕУ треба да се настави“ и подвлачи да „одлука Савјета министара да од Европске комисије затражи ‘мишљење’ о кандидатури Србије за чланство, представља јасну поруку која оснажује тај процес интеграције“.

Мађарска очекује да ће кандидатура Србије за чланство у Унији бити одобрена на јесен 2011. године, да ће до краја јуна Хрватска завршити технички дио преговора са ЕУ, као и да ће почети припреме за преговоре Црне Горе с ЕУ.

Кад је ријеч о Косову, шеф мађарске дипломатије Јанош Мартоњи се на представљању програма предсједавања ЕУ у Бриселу заложио за почетак дијалога Београда и Приштине и обећао помоћ своје земље.

Leave a Reply