Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da će jedno od najvažnijih pitanja tokom mađarskog predesjedavanja EU biti pružanje evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana radi stabilizacije regiona.„Mađarska očekuje da će 2011. godina biti ključna za proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i nastaviće tokom šestomjesečnog predsjedavanja da insistira na proširenju Unije“, rekao je Orban u intervjuu za sajt Evropske unije www.consilium.europa.eu.

On je najavio da će Mađarska u maju organizovati samit zemalja Istočnog partnerstva u Budimpešti.

„Ako EU želi da bude uspješna globalno, onda mora biti uspješna i kod kuće. Upravo zato će uspjeh Istočnog partnerstva ojačati i osnažiti našu zajednicu“, rekao je Orban.

On je dodao da je ubrzanje i okončanje pristupnih pregovora sa Hrvatskom od strateške važnosti, ali i da se mora ostaviti otvorena evropska perspektiva za Srbiju, kao i da će Mađarska podržati ulazak Rumunije i Bugarske u Šengen zonu.

Orban je najavio je da će njegova zemlja učiniti sve da Evropa postane modernija i konkurentnija.

„Dešava se duboka promjena velikom brzinom u svijetu i Evropa treba da se suoči s tim izazovom u okviru svjetske konkurencije koja je jača nego ikada“, rekao je Orban, dodajući da je Evropa rodno mjesto tržišne ekonomije i da je sposobna da se okrene novim rješenjima.

Orban je istakao da ljudi očekuju rješenje ekonomske krize, početak rasta, otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih.

Ističući da se Evropa sada suočava sa najtežom godinom od pada komunizma, Orban je naveo da su Mađari oproban narod koji može da riješi bilo kakvu krizu i da je dobra vijest za Evropu da sada ima Mađarsku na čelu.

„U sklopu priprema za predsjedavanje obišao sam cijelu Evropu, razgovarao sam sa kolegama Istočnog partnerstva i nekoliko premijera zemalja Balkana. Svi oni žele snažnu Evropu jer je ona izvor podrške i resursa za sve narode“, rekao je Orban.

U programu mađarskog predsjedavanja naglašava se da „proces ugrađivanja Zapadnog Balkana u EU treba da se nastavi“ i podvlači da „odluka Savjeta ministara da od Evropske komisije zatraži ‘mišljenje’ o kandidaturi Srbije za članstvo, predstavlja jasnu poruku koja osnažuje taj proces integracije“.

Mađarska očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u Uniji biti odobrena na jesen 2011. godine, da će do kraja juna Hrvatska završiti tehnički dio pregovora sa EU, kao i da će početi pripreme za pregovore Crne Gore s EU.

Kad je riječ o Kosovu, šef mađarske diplomatije Janoš Martonji se na predstavljanju programa predsjedavanja EU u Briselu založio za početak dijaloga Beograda i Prištine i obećao pomoć svoje zemlje.

Ostavi poruku