Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić smatra da je najkonkretniji pozitivni događaj u 2010. liberalizacija viznog režima za građane BiH, a u narednoj godini očekuje jačanje Republike Srpske u svakom pogledu.„Za političare je ova godina bila izborna i gledali smo je kroz pripremu za taj događaj, a nakon izbora sve je vezano za konstituisanje vlasti. Dobro je da su izbori prošli u demokratskoj i fer atmosferi i što će institucije Republike Srpske profunkcionisati prije nove godine“, rekao je Radojičić u intervjuu Srni.

On je ocijenio da je ova godina u Srpskoj i BiH bila krizna i da je ekonomska kriza stigla sa zakašnjenjem.

„Može se očekivati da će se efekti krize osjećati i narednih godina, jer je udar na svjetsku ekonomiju bio žestok, a to se vidjelo na gubitku radnih mjesta, smanjenju budžetskih prihoda i ukupnom gubitku privredne aktivnosti“, dodao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, i iduća godina će biti teška, a prognoze ekonomista su da će se osjetiti znatni efekti ekonomske krize.

Govoreći o eventualnim ustavnim promjenama u BiH, Radojičić je rekao da je to „tipična bosanska priča – sve ili ništa“.

„Uvijek kad se raspravljalo o velikom paketu ustavnih promjena, nije se dobilo ništa. Ovdje je potpuno jasno da je neophodno provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH`“, smatra Radojičić.

On je podvukao da, ukoliko političari u BiH budu fokusirani na taj problem, postoji šansa za dogovor, napomenuvši da su male šanse za dogovor ukoliko se to pitanje postavi šire.

Radojčić je, govoreći o situaciji u Republici Srpskoj i BiH u narednoj godini, rekao da će Srpska od 1. januara imati sve institucije u funkciji.

„Imaćemo politički potpuno stabilnu situaciju, saglasnost o najkrupnijim pitanjima, kao i blagi ekonomski oporavak. To sve će značiti da Republika Srpska jača u svakom pogledu“, zaključio je Radojičić.

Ostavi poruku