Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић сматра да је најконкретнији позитивни догађај у 2010. либерализација визног режима за грађане БиХ, а у наредној години очекује јачање Републике Српске у сваком погледу.„За политичаре је ова година била изборна и гледали смо је кроз припрему за тај догађај, а након избора све је везано за конституисање власти. Добро је да су избори прошли у демократској и фер атмосфери и што ће институције Републике Српске профункционисати прије нове године“, рекао је Радојичић у интервјуу Срни.

Он је оцијенио да је ова година у Српској и БиХ била кризна и да је економска криза стигла са закашњењем.

„Може се очекивати да ће се ефекти кризе осјећати и наредних година, јер је удар на свјетску економију био жесток, а то се видјело на губитку радних мјеста, смањењу буџетских прихода и укупном губитку привредне активности“, додао је Радојичић.

Према његовим ријечима, и идућа година ће бити тешка, а прогнозе економиста су да ће се осјетити знатни ефекти економске кризе.

Говорећи о евентуалним уставним промјенама у БиХ, Радојичић је рекао да је то „типична босанска прича – све или ништа“.

„Увијек кад се расправљало о великом пакету уставних промјена, није се добило ништа. Овдје је потпуно јасно да је неопходно провести одлуку Европског суда за људска права у предмету `Сејдић и Финци против БиХ`“, сматра Радојичић.

Он је подвукао да, уколико политичари у БиХ буду фокусирани на тај проблем, постоји шанса за договор, напоменувши да су мале шансе за договор уколико се то питање постави шире.

Радојчић је, говорећи о ситуацији у Републици Српској и БиХ у наредној години, рекао да ће Српска од 1. јануара имати све институције у функцији.

„Имаћемо политички потпуно стабилну ситуацију, сагласност о најкрупнијим питањима, као и благи економски опоравак. То све ће значити да Република Српска јача у сваком погледу“, закључио је Радојичић.

Ostavi poruku