SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да до средине марта неће бити формиран нови Савјет министара и упозорава да је главни проблем СДП БиХ који је добио велики број гласова, али хоће да доминира укупном политичком сценом – што је немогуће.“Платформе које су потписали са неким партијама показују радикалну промјену БиХ у односу на садашњи Устав, што је неприхватљиво и они знају да то не може проћи, али ипак инсистирају на томе. Инсистирају и да њихов лидер Златко Лагумџија буде предсједавајући Савјета министара, што је, такође, немогуће, јер то није БиХ”, изјавио је Радмановић за Срну.

Он је указао да није ријеч персонално о Златку Лагумџији, већ о томе да Хрват треба да буде на тој дужности ако се хоће БиХ равноправних ентитета и народа.

Он је навео да би идући министар спољних послова требао бити Србин, с обзиром на то да предсједавање Савјета министара припада Хрватима, али није желио говорити о имену могућег кандидата за ову функцију, подсјетивши да СНСД има споразум о сарадњи са СДС-ом и да ће свакој странци припасти по два министарства, али да је најважније да кандидат буде квалитетан.

Предсједавајући Предсједништва БиХ оцијенио је да се Република Српска завршетком процеса формирања власти показала као добар примјер у БиХ, за разлику од Федерације БиХ у којој то није учињено, што компликује укупну ситуацију.

Радмановић припада онима који мисле да нова влада Српске мора бити влада континуитета по идеји, систему развоја, начину превазилажења кризе и социјалној осјетљивости, а не по кадровима.

Он је указао на чињеницу да је компликованији систем у Федерацији БиХ и да је теже доћи до имплементације изборних резултата, изразивши мишљење да је тај процес ипак могао ићи брже.

Говорећи о регионалној сарадњи, Радмановић је оцијенио да је она неспорно све боља, те да се не смије занемарити улога човјека који то све носи – предсједника Србије Бориса Тадића.

Коментаришући долазак представника Бошњачког националног савјета Србије код бошњачког члана Предсједништва БиХ од којег су загражили подршку за интернационализацију “питања Санџака (Рашке)”, Радмановић је казао да са Изетбеговићем о томе није разговарао и да не може одређивати кога ће он примати.

“Морам рећи да се у правцима спољне политике БиХ инсистира на добросусједским односима, а они то не могу бити ако се петљате у неку унутрашњу ствар сусједне земље. А ово са Санџаком је унутрашња ствар Србије и било каква интервенција са државног нивоа из БиХ може бити само контрапродуктивна“, истакао је Радмановић и додао да – Изетбеговић може нешто обећати, али не може то испунити.

SHARE

Оставите одговор