SHARE

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић оцијенио је да је напредовање Хрватске и Србије према чланству у ЕУ посебно благотворно када је ријеч о БиХ и да увијек има на уму заједничко тространо европско партнерство са БиХ.“Имајући на уму колико важну улогу у стабилности и интегрисаности БиХ играју босански Срби и колико су они важни и у смислу националног интереса Србије, тешко је замислити земљу која би више од Србије могла бити заинтересована за што скорију европеизацију и чланство БиХ у ЕУ. Стога, када се ради о европској будућности и Хрватске и Србије, увијек имам на уму наше заједничко тространо европско партнерство са БиХ”, рекао је Јосиповић.

Он је у интервјуу за “Блиц” изразио очекивање да ће Хрватска већ идуће године затворити сва поглавља у приступним преговорима са ЕУ, што би јој отворило пут да до 2013. године постане пуноправна чланица Уније.

Јосиповић је истакао да помирење у региону нема алтернативе.

“Нити се може живјети у прошлости, нити се од ње може успјешно живјети. Вјерујем да смо између Србије и Хрватске завршили с фазом односа која је захтијевала велике симболичке гестове. Данас остају реални изазови: утврђивање судбине несталих, коначни повратак и збрињавање избјеглица, те утврђивање границе. Када се ради о изазовима будућности, то је изазов интензивирања економске сарадње”, рекао је хрватски предсједник.

Јосиповић је подсјетио да је премијерка Хрватске Јадранка Косор уступила Србији диск с преводом заједничких европских правних тековина, вриједан око шест милона евра.

“Али то је само техничка помоћ. Оно што је кључно јесте политичка подршка, порука земљама ЕУ да су у овом региону земље солидарне у амбицијама уласка у ЕУ и да је успјех једне од њих успјех за све. У Хрватској преовладава мишљење да је убрзавање интегрисања Србије, као и осталих сусједа, ствар и хрватског националног интереса. Сваким новим кораком било које земље у окружењу према ЕУ свакој другој се повећава и простор стабилности, сигурности и слободни економски простор у којем се пословни односи одвијају под истим условима”, рекао је Јосиповић.

Одговарајући на питање хоће ли подношење хрватског одговора Међународном суду правде на противтужбу Србије утицати на шансе да двије земље обострано повуку тужбе, Јосиповић је оцијенио да је о томе рано говорити.

“О томе ће одлучити двије владе. Али могу поновити оно што сам већ рекао: ако бисмо данас-сутра у различитим политичким околностима од оних који су владали када су тужбе подигнуте кроз отворен дијалог уклонили разлоге који су довели то подизања тих тужби, онда бисмо то могли ријешити и договором. При том, баш као и предсједник Борис Тадић, увијек истичем да злочинци морају бити изведени пред лице правде и кажњени”, закључио је Јосиповић.

SHARE

Оставите одговор