SHARE

Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Александар Џомбић рекао је да ће 2011. бити година реформи и економске стабилности.“Циљ нове Владе је да прве двије године мандата сачува социјалну и фискалну стабилност РС и провођење реформи, посебно социјалних, које смо дефинисали са почињањем нових инвестиционих циклуса”, рекао је Џомбић, гостујући синоћ на РТРС-у.

Он је истакао да ће се Влада РС након двије и по године базирати на позитивне стопе привредног раста, какве је РС имала у 2009. години, са приоритетом да се задржи социјална и фискална стабилност РС.

“Сматрам да РС за то има одличне претпоставке и резерве, као и предности које треба да искористи”, рекао је премијер Џомбић.

Џомбић је обећао да ће нова Влада обезбиједити и нова радна мјеста, јер је незапосленост један од основних проблема РС.

“Највећи број незапослених у РС био је у фебруару ове године – око 150 хиљада и надам се да ћемо подршком инвестиционим пројектима покушати да ангажујемо домаћу грађевинску оперативу и то у области инфраструктуре као што су аутопутеви, жељезнице, пољопривреда”, прецизирао је Џомбић.

Он је истакао да треба хитно ући у инвестиционе радове у енергетици и инфраструктури како би се задржала стабилност у грађевинском сектору који запошљава значајан број радника.

Према Џомбићевим ријечима, Влада ће, такође, дати подршку привреди путем Инвестиционо-развојне банке и кредитних линија и неће бити никаквог проблема да се добију ова средства, а прилагодиће се и субвенције које се дају из буџета путем правилника које је Влада добила од послодаваца и Привредне коморе РС.

Он је поновио да ће нова Влада бити “теренска”.

“Успјех можемо да остваримо само ако будемо ишли на терен и проблеме рјешавали на лицу мјеста, као и у разговору са грађанима и са свима који су заинтересовани за друштво и за циљеве. Наша намјера је да радимо на свему ономе што је започела претходна Влада и да покренемо оне пројекте за шта су створени одговарајући предуслови”, рекао је Џомбић.

Он је најавио да ће се наставиће реформе пензијско-инвалидског система, као и сви остали пројекти из путне инфраструктуре, путне комуникације, енергетски и сви остали пројекти.

Џомбић је истакао да је сам бирао министре у новој Влади и демантовао “све гласине да је Владу бирао предсједник РС Милорад Додик”.

“Имам потпуно јасне и добре односе са предсједником РС, као и са предсједником Скупштине Игором Радојичићем, тако да ту нема никаквих проблема”, рекао је Џомбић.

Премијер Џомбић каже да се са новим министрима договорио да посао морају обављати одговорно и пожртвовано како би се постигли резултати које је Влада зацртала.                /крај/дћ/да

SHARE

Оставите одговор