Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik otvoreno poziva bošnjačke političke predstavnike u zajedničko građenje BiH na dobrobit svih njenih naroda i građana.„Ako Bošnjaci žele da grade BiH, ja ih pozivam da gradimo, onda moramo sve ono što smeta bilo kome staviti na sto i razriješiti“ – naglasio je Dodik.

On smatra da se stvari u BiH mogu napraviti funkcionalnijim, ali da nametanje i istrajavanje na tome da se sve centralizuje u Sarajevu ne može proći.

„Za nas mir nema alternativu. Politički dogovor o bilo čemu u BiH ne smije isprovocirati nasilje, a mi ga nećemo isprovocirati. BiH koja je dogovorena u Dejtonu naš je politički projekt, mi stojimo iza njega i mi ga napustiti nećemo“ – rekao je Dodik u novogodišnjem intervjuu „Dnevnom avazu“.

Podsjećajući da su u RS već „pospremili sve postizborne poslove“ i da političarima u RS trebaju organi vlasti u BiH da bi „svi skupa mogli dalje“, Dodik očekuje da Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH „uđu u razgovor“, kao i još neke bošnjačke političke partije, što znači da bi Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH i Stranka demokratske akcije /SDA/ bili izvan toga.

„Oni bi imali svoju odgovornost u Federaciji BiH /FBiH/ onako kako oni to žele. Moguće je, dakle, da se SDP i SDA prihvate rješavanja nagomilanih problema u FBiH, a da vlast na nivou BiH oforme druge političke partije“ – pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pokazao je svojim djelovanjem da ne može biti relevantan partner.

„Kada se on isključi iz svega, mi sa SDP-om možemo da nastavimo da radimo“ – naglasio je Dodik.

Objašnjavajući zašto je tokom godina promijenio neke svoje stavove, on je naveo da je uvidio da je BiH neodrživa zemlja, da je puna podjela, da su svi napori koji idu za tim licemjerni, da međunarodna zajednica ima svoj projekat koji realizuje i da je on usmjeren protiv naroda kojem pripada.

On upozorava da će BiH, ukoliko se ovako nastavi, doživjeti sudbinu bivše Jugoslavije, jer će se raspasti.

„To nije ona Bosna od prije rata, ovo je neka druga Bosna. A, sa ovakvom Bosnom ja se ne identifikujem. Meni kada neko kaže: `Gdje si, Bosanac`, za mene je to uvreda. Ne može se nama Srbima nametnuti ni bosanski jezik, jer mi govorimo srpski“ – poručio je Dodik.

Predsjednik RS smatra da, ako je išta napravilo zlu krv BiH, onda su to pojedini mediji iz FBiH, koji su uporno pokušavali svakoga ko nije za politiku koja se koncipira u Sarajevu nazvati fašistom.

„BHT je antisrpska televizija, a mi je plaćamo. Zašto da mi plaćamo nešto što radi protiv nas i gdje je puno kriminala?“ – pita Dodik.

Govoreći o Sudu i Tužilaštvu BiH, on je ponovio da su to vještačke institucije, usmjerene protiv RS i srpskog naroda u BiH.

„I Sud i Tužilaštvo pokazali su da su tendeciozni i politički motivisani u svim tim procesima“ – istakao je Dodik.

Ostavi poruku