SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик отворено позива бошњачке политичке представнике у заједничко грађење БиХ на добробит свих њених народа и грађана.“Ако Бошњаци желе да граде БиХ, ја их позивам да градимо, онда морамо све оно што смета било коме ставити на сто и разријешити” – нагласио је Додик.

Он сматра да се ствари у БиХ могу направити функционалнијим, али да наметање и истрајавање на томе да се све централизује у Сарајеву не може проћи.

“За нас мир нема алтернативу. Политички договор о било чему у БиХ не смије испровоцирати насиље, а ми га нећемо испровоцирати. БиХ која је договорена у Дејтону наш је политички пројект, ми стојимо иза њега и ми га напустити нећемо” – рекао је Додик у новогодишњем интервјуу “Дневном авазу”.

Подсјећајући да су у РС већ “поспремили све постизборне послове” и да политичарима у РС требају органи власти у БиХ да би “сви скупа могли даље”, Додик очекује да Савез за бољу будућност и Странка за БиХ “уђу у разговор”, као и још неке бошњачке политичке партије, што значи да би Социјалдемократска партија /СДП/ БиХ и Странка демократске акције /СДА/ били изван тога.

“Они би имали своју одговорност у Федерацији БиХ /ФБиХ/ онако како они то желе. Могуће је, дакле, да се СДП и СДА прихвате рјешавања нагомиланих проблема у ФБиХ, а да власт на нивоу БиХ оформе друге политичке партије” – појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, предсједник СДП-а Златко Лагумџија показао је својим дјеловањем да не може бити релевантан партнер.

“Када се он искључи из свега, ми са СДП-ом можемо да наставимо да радимо” – нагласио је Додик.

Објашњавајући зашто је током година промијенио неке своје ставове, он је навео да је увидио да је БиХ неодржива земља, да је пуна подјела, да су сви напори који иду за тим лицемјерни, да међународна заједница има свој пројекат који реализује и да је он усмјерен против народа којем припада.

Он упозорава да ће БиХ, уколико се овако настави, доживјети судбину бивше Југославије, јер ће се распасти.

“То није она Босна од прије рата, ово је нека друга Босна. А, са оваквом Босном ја се не идентификујем. Мени када неко каже: `Гдје си, Босанац`, за мене је то увреда. Не може се нама Србима наметнути ни босански језик, јер ми говоримо српски” – поручио је Додик.

Предсједник РС сматра да, ако је ишта направило злу крв БиХ, онда су то поједини медији из ФБиХ, који су упорно покушавали свакога ко није за политику која се конципира у Сарајеву назвати фашистом.

“БХТ је антисрпска телевизија, а ми је плаћамо. Зашто да ми плаћамо нешто што ради против нас и гдје је пуно криминала?” – пита Додик.

Говорећи о Суду и Тужилаштву БиХ, он је поновио да су то вјештачке институције, усмјерене против РС и српског народа у БиХ.

“И Суд и Тужилаштво показали су да су тендециозни и политички мотивисани у свим тим процесима” – истакао је Додик.

SHARE

Оставите одговор