Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da mu je cilj u narednoj godini da bude utvrđen datum pregovora o ulasku Srbije u EU.„Ako me pitate šta mi je fiksacija za sledeću godinu, onda je to da odradimo sve neophodne korake da bi Vlada svoj mandat okončala sa određenim datumom za pregovore o članstvu“, rekao je Cvetković za „Blic“.

On je dodao da „za sada sve ide po planu“ i da će on i potpredsjednik Vlade Božidar Đelić 31. januara predati odgovore na Upitnik Evropske komisije komesaru Štefanu Fileu.

Cvetković je naveo da je zacrtani cilj za narednu godinu povećanje privrednog rasta do tri odsto, čime bi se uticalo na smanjenje nezaposlenosti.

On je ponovio da će nastupajuća godina biti naporna i za Vladu i za građane, ali da će ekonomska situacija biti bolja.

Cvetković kaže da treba računati da će inflacija u prvom dijelu godine biti nešto veća, ali prema planovima u drugoj polovini 2011. godine trebalo bi da dođe do njenog pada na šest odsto.

On je istakao da ne treba zaboraviti da Srbija nije izolovano ostrvo i da ekonomska situacija ne zavisi samo od nje, već i od zemalja u okruženju koje su u prilično dubokoj krizi.

„Najveći deo trgovine imamo s okruženjem i ako te države ne ostvare privredni rast, to će i nas pogoditi. Za nastupajuću godinu imamo planirani privredni rast od tri odsto, a do sada je bio jedan odsto“, dodao je Cvetković.

Ostavi poruku