Porodice ubijenih i boračka udruženja iz Broda i Dervente pozdravili su danas informaciju o hapšenju bivšeg pripadnika HVO-a Zemira Kovačevića u Švedskoj i izrazili očekivanje da će Tužilaštvo i Sud BiH od švedskih vlasti zatražiti njegovo izručenje kako bi mu se sudilo za zločine koje je počinio.Predsjednik brodskog Udruženja za traženje nestalih Marko Grabovac izjavio je Srni da se ime Zemira Kovačevića /44/ nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine počinjenim nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine i da se on tereti za najteža djela ratnog zločina. Tužba za ratne zločine počinjene u Brodu, Haškom tužilaštvu je dostavljena 2003. godine, ali je ona kasnije ustupljena Sudu BiH, koji još nije otpočeo sa procesuiranjem tih zločina.

Zemir Kovačević se tereti za zločin u Sijekovcu 26. marta 1992. godine kada je ubijeno 48 srpskih civila.

Prema ovoj tužbi, osim Kovačevića, koji je rođen u Slavonskom Brodu, a bio nastanjen u Sijekovcu, izvršioci zločina bili su još i njegov stariji brat Selver zvani Suljo /49/, zatim Marko Prkačin, brat Ante Prkačina, generala HOS-a iz Slavonskog Broda, Nijaz Čaušević, zvani Medo iz Sijekovca, komandir Interventnog voda HVO-a čija jedinica je počinila zločin u Sijekovcu 1992. godine, Benjamin i Dino Dobojčić i drugi.

Zemiru Kovačeviću se stavlja na teret da je 26. marta 1992. godine u dvorištu kuće Zečevića u Sijekovcu ubio Jovu, Petra i Milenka Zečević i Mirka Radanovića, a u aprili iste godine zajedno sa Nijazom Čauševićem i Ilijom Babić odveo iz kuće Nedeljka Bačića i ubio ga.

Prema podacima Udruženja za traženje nestalih, Zemir i njegov brat Selver su u aprili 1992. godine u Sijekovcu ubili Aleksu Trifunovića i njegovog sina Ranka, a kasnije se uselili u njihovu kuću.

Svjedok događaja u Sijekovcu, sedamdesetogodišnja Ljubica Sedlić, ispričala je Srni da su pripadnici Interventnog voda HVO-a, kojim je komandovao Nijaz Čaušević, njenog muža Novaka živog zapalili u kadi.

„Bio je nepokretan i ostao je sam u kući kada sam ja otišla kod brata. Kada sam se vratila u kupatilu sam zatekla izgorjelo tijelo mog Novaka“, ispričala je Ljubica i dodala da je kasnije čula da je taj zločin počinio Zemir Kovačević.

Ostavi poruku