SHARE

Породице убијених и борачка удружења из Брода и Дервенте поздравили су данас информацију о хапшењу бившег припадника ХВО-а Земира Ковачевића у Шведској и изразили очекивање да ће Тужилаштво и Суд БиХ од шведских власти затражити његово изручење како би му се судило за злочине које је починио.Предсједник бродског Удружења за тражење несталих Марко Грабовац изјавио је Срни да се име Земира Ковачевића /44/ налази на списку осумњичених за ратне злочине почињеним над српским цивилима у Броду 1992. године и да се он терети за најтежа дјела ратног злочина. Тужба за ратне злочине почињене у Броду, Хашком тужилаштву је достављена 2003. године, али је она касније уступљена Суду БиХ, који још није отпочео са процесуирањем тих злочина.

Земир Ковачевић се терети за злочин у Сијековцу 26. марта 1992. године када је убијено 48 српских цивила.

Према овој тужби, осим Ковачевића, који је рођен у Славонском Броду, а био настањен у Сијековцу, извршиоци злочина били су још и његов старији брат Селвер звани Суљо /49/, затим Марко Пркачин, брат Анте Пркачина, генерала ХОС-а из Славонског Брода, Нијаз Чаушевић, звани Медо из Сијековца, командир Интервентног вода ХВО-а чија јединица је починила злочин у Сијековцу 1992. године, Бењамин и Дино Добојчић и други.

Земиру Ковачевићу се ставља на терет да је 26. марта 1992. године у дворишту куће Зечевића у Сијековцу убио Јову, Петра и Миленка Зечевић и Мирка Радановића, а у априли исте године заједно са Нијазом Чаушевићем и Илијом Бабић одвео из куће Недељка Бачића и убио га.

Према подацима Удружења за тражење несталих, Земир и његов брат Селвер су у априли 1992. године у Сијековцу убили Алексу Трифуновића и његовог сина Ранка, а касније се уселили у њихову кућу.

Свједок догађаја у Сијековцу, седамдесетогодишња Љубица Седлић, испричала је Срни да су припадници Интервентног вода ХВО-а, којим је командовао Нијаз Чаушевић, њеног мужа Новака живог запалили у кади.

“Био је непокретан и остао је сам у кући када сам ја отишла код брата. Када сам се вратила у купатилу сам затекла изгорјело тијело мог Новака”, испричала је Љубица и додала да је касније чула да је тај злочин починио Земир Ковачевић.

SHARE

Оставите одговор