Švedske vlasti će u pritvoru zadržati državljanina BiH koji je uhapšen u toj zemlji zbog sumnje da je tokom rata učestvovao u zločinima na području BiH.Službenici za informisanje švedske policije sinoć nisu bili u mogućnosti da potvrde identitet uhapšenog muškarca, ali su kazali da je hapšenje obavljeno po medjunarodnoj poternici koja je raspisana na zahtev BiH.

Kako prenosi Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN), šef medjunarodnog odeljenja za istrage o švedskoj policiji Bertil Olofson rekao je da se očekuje zahtev za izručenje od vlasti u BiH.

„Kada to primimo, švedsko ministrastvo pravde i tužilaštvo u ovoj zemlji će slučaj izneti pred sud, koji će potom doneti odluku da li će doći do izručenja“, rekao je Olofson.

On je rekao da tokom istrage policijske vlasti ne mogu otkriti identitet uhapšenog muškarca, ali je dodao da se radi o čoveku „u četrdesetim godinama“.

„Uhapšeni muškarac nema švedsko državljanstvo. Vlasti naše zemlje će obavestiti BiH o hapšenju, pa se nadamo da bi se već u januaru naredne godine moglo održati ekstradicijsko ročište pred švedskim pravosudjem“, rekao je Olofson.

U Tužilaštvu BiH su rekli da još nemaju informacija o hapšenju i da „očekuju službeno obaveštenje iz Švedske“, posle čega bi Ministarstvo pravde BiH moglo pokrenuti proces ekstradicije.

Ostavi poruku