SHARE

Новоименовани амбасадор Обале Слоноваче у УН Јусуфу Бамба упозорио је данас да је његова земља на “ивици геноцида”.Бамба је истакао да је због политичке кризе у земљи, до које је дошло јер Лорен Гбагбо одбија да напусти функцију предсједника и преда је Аласани Уатари, присутно велико кршење људских права.

Он је навео да су 172 лица погинула у његовој земљи само зато што су демонстрирали и бранили вољу народа.

Бамба, којег је за амбасадора именовао Уатара, формално је поздрављен у сједишту УН у Њујорку, што још више учвршћује међународну подршку Уатари.

На конференцији за новинаре Бамба је рекао да је Уатара изабран на слободним, фер, транспарентним и демократским изборима.

“За мене нема дискусије, сада можемо да говоримо о томе како и када ће Гбагбо да оде са власти”, рекао је Бамба, истичући да је Уатара највише забринут због масовног кршења људских права у протеклих неколико седмица.

Бамба је изразио наду да ће се састати са сваким од чланова Савјета безбједности УН како би “објаснио озбиљност ситуације” те да очекује да ће свјетска организација бити поуздана и спријечити насиље и крађу избора.

Делегација шефова држава чланица западноафричке организације “Ековас” Бенина, Сијера Леонеа и Кејп Вердеа, која је јуче боравила у Абиџану, није успјела да убиједи предсједника Лорена Гбагбоа да сиђе са власти

“Ековас” је запријетио да ће послати војнике уколико Гбагбо не сиђе са власти. У саопштењу се истиче да ће се иста делегација вратити на Обалу Слоноваче 3. јануара на нову рунду разговора.

Упркос међународној подршци, Уатара и премијер Гијом Соро и даље су блокирани у хотелу у Абиџану под заштитом УН снага.

Гбагбове присталице, познате као “младе патриоте”, запријетиле су да ће упасти у хотел.Лидер ове организације Шарл Бле Гуд, који је Гбагбов министар за омладину, такође је упозорио “Ековас” да не шаље војску.

Скоро 20 000 људи, углавном жена и дјеце, побјегло је у сусједну Либерију у страху од нових немира. Гбагбо је запријетио да ће његова влада прекинути дипломатске односе са сваком државом која буде признала Уатару за побједника избора.

Посјета државних лидера Абиџану сматрана је посљедњом шансом да Гбагбо мирним путем препусти власт Уатари, који је тренутно под оспадом у хотелу и заштитом око 800 припадника мировних снага УН.

Уатару је побједником на изборима прогласила Централна изборна комисија, али је то поништио Уставни савјет у корист Гбагбоа. ЦИК је саопштио да је у другом кругу предсједничких избора 28. новембра Уатара освојио 54,1 одсто гласова, а Гбагбо 45,9 одсто. Међутим, Гбагбо и његове присталице су саопштиле да су избори намјештени у појединим регионима на сјеверу земље, након чега је Уставни савјет, на чијем челу су Гбагбови сарадници, поништио резултате ЦИК-а.

SHARE

Оставите одговор