Novoimenovani ambasador Obale Slonovače u UN Jusufu Bamba upozorio je danas da je njegova zemlja na „ivici genocida“.Bamba je istakao da je zbog političke krize u zemlji, do koje je došlo jer Loren Gbagbo odbija da napusti funkciju predsjednika i preda je Alasani Uatari, prisutno veliko kršenje ljudskih prava.

On je naveo da su 172 lica poginula u njegovoj zemlji samo zato što su demonstrirali i branili volju naroda.

Bamba, kojeg je za ambasadora imenovao Uatara, formalno je pozdravljen u sjedištu UN u Njujorku, što još više učvršćuje međunarodnu podršku Uatari.

Na konferenciji za novinare Bamba je rekao da je Uatara izabran na slobodnim, fer, transparentnim i demokratskim izborima.

„Za mene nema diskusije, sada možemo da govorimo o tome kako i kada će Gbagbo da ode sa vlasti“, rekao je Bamba, ističući da je Uatara najviše zabrinut zbog masovnog kršenja ljudskih prava u proteklih nekoliko sedmica.

Bamba je izrazio nadu da će se sastati sa svakim od članova Savjeta bezbjednosti UN kako bi „objasnio ozbiljnost situacije“ te da očekuje da će svjetska organizacija biti pouzdana i spriječiti nasilje i krađu izbora.

Delegacija šefova država članica zapadnoafričke organizacije „Ekovas“ Benina, Sijera Leonea i Kejp Verdea, koja je juče boravila u Abidžanu, nije uspjela da ubijedi predsjednika Lorena Gbagboa da siđe sa vlasti

„Ekovas“ je zaprijetio da će poslati vojnike ukoliko Gbagbo ne siđe sa vlasti. U saopštenju se ističe da će se ista delegacija vratiti na Obalu Slonovače 3. januara na novu rundu razgovora.

Uprkos međunarodnoj podršci, Uatara i premijer Gijom Soro i dalje su blokirani u hotelu u Abidžanu pod zaštitom UN snaga.

Gbagbove pristalice, poznate kao „mlade patriote“, zaprijetile su da će upasti u hotel.Lider ove organizacije Šarl Ble Gud, koji je Gbagbov ministar za omladinu, takođe je upozorio „Ekovas“ da ne šalje vojsku.

Skoro 20 000 ljudi, uglavnom žena i djece, pobjeglo je u susjednu Liberiju u strahu od novih nemira. Gbagbo je zaprijetio da će njegova vlada prekinuti diplomatske odnose sa svakom državom koja bude priznala Uataru za pobjednika izbora.

Posjeta državnih lidera Abidžanu smatrana je posljednjom šansom da Gbagbo mirnim putem prepusti vlast Uatari, koji je trenutno pod ospadom u hotelu i zaštitom oko 800 pripadnika mirovnih snaga UN.

Uataru je pobjednikom na izborima proglasila Centralna izborna komisija, ali je to poništio Ustavni savjet u korist Gbagboa. CIK je saopštio da je u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. novembra Uatara osvojio 54,1 odsto glasova, a Gbagbo 45,9 odsto. Međutim, Gbagbo i njegove pristalice su saopštile da su izbori namješteni u pojedinim regionima na sjeveru zemlje, nakon čega je Ustavni savjet, na čijem čelu su Gbagbovi saradnici, poništio rezultate CIK-a.

Ostavi poruku