SHARE

Предсједништво Вијећа народа Републике Српске /РС/ и клубови делегата српског и хрватског народа у овој институцији нису данас покренули питање заштите виталног националног интереса и прихватили су све акте које је Народна скупштина РС усвојила на сједницама одржаним у овом мјесецу.Клуб бошњачког народа у Вијећу народа РС одлуку о актима Народне скупштине РС, међу којима су буџет и економска политика за наредну годину, као и избор премијера и Владе РС, донијеће 4. јануара наредне године.

Предсједавајући Вијећа народа РС Момир Малић истакао је да је Предсједништво ове институције усвојило кључне акте Народне скупштине РС као што су буџет, економска политика и избор премијера и Владе РС, те да није покренуло питање заштите виталног националног интереса.

Он је нагласио да сједници Предсједништва није присуствовао Мујо Хаџиомеровић, који обавља дужност замјеника предсједавајућег Вијећа народа РС, али да без обзира на то Вијеће народа РС функционише.

Предсједник Клуба српског народа у Вијећу народа РС Милан Тукић рекао је да је Клуб прихватио све акте Народне скупштине РС, усвојене на трећој редовној, првој и другој посебној сједници, те да није било потребе за покретањем заштите виталног националног интереса.

Јосип Јерковић, предсједник Клуба хрватског народа у Вијећу народа РС, нагласио је да у актима које је Народна скупштина РС усвојила није пронађена повреда виталног националног интереса Хрвата.

“То је веома битно за даљи рад институција РС. Било је неких ситних примједби око запошљавања Хрвата у РС, али се надамо да ћемо имати бољи третман када је у питању повратак расељених Хрвата”, рекао је новинарима Јерковић.

Хаџиомеровић је истакао да ће Клуб бошњачког народа у Вијећу народа РС наставити да ради без обзира што, како је рекао, “Вијеће народа РС није конституисано”.

“Клуб Бошњака је конституисан и припремили смо данас иницијативу за покретање заштите виталног националног интереса код Уставног суда РС због процедуре везане за конституисање Вијећа народа РС”, рекао је Хаџиомеровић.

Он је нагласио да ће делегација Клуба Бошњака посјетити институције у РС и БиХ, међу којима су и ОХР, како би се ријешио проблем конституисања Вијећа народа РС.

SHARE

Оставите одговор