Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske /RS/ i klubovi delegata srpskog i hrvatskog naroda u ovoj instituciji nisu danas pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i prihvatili su sve akte koje je Narodna skupština RS usvojila na sjednicama održanim u ovom mjesecu.Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS odluku o aktima Narodne skupštine RS, među kojima su budžet i ekonomska politika za narednu godinu, kao i izbor premijera i Vlade RS, donijeće 4. januara naredne godine.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić istakao je da je Predsjedništvo ove institucije usvojilo ključne akte Narodne skupštine RS kao što su budžet, ekonomska politika i izbor premijera i Vlade RS, te da nije pokrenulo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

On je naglasio da sjednici Predsjedništva nije prisustvovao Mujo Hadžiomerović, koji obavlja dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća naroda RS, ali da bez obzira na to Vijeće naroda RS funkcioniše.

Predsjednik Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda RS Milan Tukić rekao je da je Klub prihvatio sve akte Narodne skupštine RS, usvojene na trećoj redovnoj, prvoj i drugoj posebnoj sjednici, te da nije bilo potrebe za pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Josip Jerković, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS, naglasio je da u aktima koje je Narodna skupština RS usvojila nije pronađena povreda vitalnog nacionalnog interesa Hrvata.

„To je veoma bitno za dalji rad institucija RS. Bilo je nekih sitnih primjedbi oko zapošljavanja Hrvata u RS, ali se nadamo da ćemo imati bolji tretman kada je u pitanju povratak raseljenih Hrvata“, rekao je novinarima Jerković.

Hadžiomerović je istakao da će Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS nastaviti da radi bez obzira što, kako je rekao, „Vijeće naroda RS nije konstituisano“.

„Klub Bošnjaka je konstituisan i pripremili smo danas inicijativu za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda RS zbog procedure vezane za konstituisanje Vijeća naroda RS“, rekao je Hadžiomerović.

On je naglasio da će delegacija Kluba Bošnjaka posjetiti institucije u RS i BiH, među kojima su i OHR, kako bi se riješio problem konstituisanja Vijeća naroda RS.

Ostavi poruku