SHARE

Нови црногорски премијер Игор Лукшић рекао је да не би волио да дође вријеме за ”санадеризацију” Црне Горе”, нити да држава сада “прогања свог бившег премијера” да би нова влада доказала да је “влада дисконтинуитета и искрених европских намјера”.“Оно што је позиција (бившег премијера Црне Горе Мила) Ђукановића је драматично другачије од онога што је позиција (бившег премијера Хрватске Иве) Санадера”, рекао је Лукшић за Телевизију ”Вијести”.

Он је рекао да “иза Ђукановића стоји вријеме пуне историјске потврђености”.

Лукшић је оцијенио да сада не треба да се Црна Гора зароби размишљањем ко ће сљедећи бити ухапшен, већ да сви дјелови власти морају радити свој дио посла на даљем путу ка Европској унији. Он је истакао да се мора избјећи преплитање одговорности и интерпретације у смислу да је сада једино што је важно неког ухапсити.

“Влада је подршка том процесу који се, ипак, централно води на неком другом мјесту, али не бих желио да атмосферу испуњавања препорука Европске комисије претворимо у потребу за спектаклима”, рекао је Лукшић.

Он је нагласио да ће посао Владе бити да иницира уставне промјене и измијени одређене законе који ће додатно појачати независност правосуђа и допринијети капацитету у органима који су битни да буду политичка подршка процесу обрачуна са криминалом.

На питање да ли је знао да ће доћи до хапшења у Будви, Лукшић је рекао да је у том тренутку већ био у процедури избора за мандатара и да је службена информација дошла до њега.”Много битније од тога је да је то посао правосуђа, а не Владе”, рекао је Лукшић.

Он је казао да је разговарао са потпредсједником Демократске партије социјалиста Светозаром Маровићем касније током дана и да су размијенили утиске. “Он је очигледно погођен свим што се десило. У том разговору ми је мање-више испричао шта ће бити садржај његове изјаве за јавност”, рекао је Лукшић.

Црногорска полиција је 24. децембра у зору ухапсила десет челника будванске општине, међу којима је предсједник те општине Рајко Куљача и потпредсједник Драган Маровић, брат одлазећег вицепремијера Светозара Маровића. Врховно државно тужилаштво издало је наредбу истражном судији за спровођење истраге против свих 12 особа умијешаних у случај ”Завала”.

SHARE

Оставите одговор