Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da će SDP i SNSD „na kraju morati sjesti i dogovoriti šta im je činiti“.„Nakon sastanka u Sarajevu vjerovao sam da Milorad Dodik dijeli SDP-ovu želju da u konstruktivnom dijalogu dođemo do koraka koje je potrebno preduzeti da bi u naredne četiri godine građani BiH živjeli bolje“, rekao je Lagumdžija u intervjuu za magazin „Dani“.

Prema njegovim riječima, dogovor je bio da se razmijene programske platforme, pri čemu je SDP svoju odmah dao, ali platforma SNSD-a još nije dobijena.

Lagumdžija je ponovio tvrdnje da platforma SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke „Radom za boljitak“ nudi cijeli set promjena koje će Hrvatima u BiH, kao i svim ostalim narodima i građanima omogućiti ravnopravnost.

Lider SDP-a ne razumije zašto su Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović protiv toga da se članovi Predsjedništva ne biraju na izborima, jer je to bilo predviđeno i takozvanim aprilskim paketom.

„Ako smo tada podržali tu odredbu, ne vidim razlog da je ne podržimo sada“, smatra Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, SDP je u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH ohrabrivan da nastavi ići u pravcu u kome je krenuo.

„Ali, ono što oni od nas očekuju jeste da sami učinimo sve što je u našoj moći, a ne da samo oni rade naš posao“, dodao je Lagumdžija.

Ostavi poruku