SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да до средине марта неће бити формиран нови Савјет министара и упозорава да је главни проблем СДП БиХ који је добио велики број гласова, али хоће да доминира укупном политичком сценом – што је немогуће.Платформе које су потписали са неким партијама показују радикалну промјену БиХ у односу на садашњи Устав, што је неприхватљиво и они знају да то не може проћи, али ипак инсистирају на томе. Инсистирају и да њихов лидер Златко Лагумџија буде предсједавајући Савјета министара, што је, такође, немогуће, јер то није БиХ”, поручио је Радмановић у интервјуу СРНИ.

На питање да ли СДП БиХ рачуна на подршку међународне заједнице евентуалним притисцима, Радмановић је казао да “не може да уђе у њихову главу”, али да може међународној заједници да поручи – да се тако више не може радити.

“Међународна заједница завршила је посао, када је ријеч о притисцима, онда када је БиХ ушла у демократске изборне процесе којима тежи сва западна Европа. Међународна заједница не може одређивати ко ће бити и шта ће бити, а притисци би били – несврсисходни”, рекао је Радмановић.

Радмановић је истакао да ће један број политичких кадрова у Сарајеву схватити да се БиХ вани представља онаква каква јесте, а не како они “сањају”.

Он је навео да би идући министар спољних послова требао бити Србин, с обзиром на то да предсједавање Савјета министара припада Хрватима, али није желио говорити о имену могућег кандидата за ову функцију, подсјетивши да СНСД има споразум о сарадњи са СДС-ом и да ће свакој странци припасти по два министарства, али да је најважније да кандидат буде квалитетан.

“То ће бити шанса да поправимо укупну ДКП-мрежу, у којој није задржана национална равноправност”, напоменуо је Радмановић у интервјуу СРНИ, додавши додавши да је задржана равноправност у амбасадорским мјестима и у вези шефова мисија, али да је Свен Алкалај то пореметио.

SHARE

Оставите одговор