Prvi rezultati istrage posle havarije u čačanskoj „Slobodi“ potvrdili su sumnje da je za požar, koji je potom izazvao niz eksplozija ubojnih sredstava i uništio pogon pirotehnike, kriv ljudski faktor.U izjavi potpukovnika Miroslava Dordjevića, iz Inspektorata odbrane, koju je sinoć prenela Televizija Čačak, navodi se da je prilikom odlaganja jedne granate vatra izbila usled udarca u njen upaljač, što je dovelo do paljenja takozvanog trasera napravljenog od pirotehničke smese.

Požar se potom preneo na ostale projektile, koji su se nalazili u blizini.

„Ovo je zaključeno posle statičkog i dinamicklog uvidjaja, kompletne analize dogadjaja i potvrdjeno eksperimentalno“, rekao je potpukovnik Djordjević.

Četvrtog dana posle havarije, stručne ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije nastavljaju sanaciju terena, ali je već sada sigurno da nema prepreka za bezbednu obnovu proizvodnje u ostalim pogonima fabrike.

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da nema ni povećane  koncentracije štetnih materija na prostoru zahvaćenom požarom i eksplozijama.

Predstavnici sindikata saopštili su da još nisu stvoreni svi uslovi za normala rad, pošto radni prostor u halama ne može da se zagreje zbog polomljenih stakala na prozorima.

Ostavi poruku