SHARE

Први резултати истраге после хаварије у чачанској “Слободи” потврдили су сумње да је за пожар, који је потом изазвао низ експлозија убојних средстава и уништио погон пиротехнике, крив људски фактор.У изјави потпуковника Мирослава Дордјевића, из Инспектората одбране, коју је синоћ пренела Телевизија Чачак, наводи се да је приликом одлагања једне гранате ватра избила услед ударца у њен упаљач, што је довело до паљења такозваног трасера направљеног од пиротехничке смесе.

Пожар се потом пренео на остале пројектиле, који су се налазили у близини.

“Ово је закључено после статичког и динамицклог увидјаја, комплетне анализе догадјаја и потврдјено експериментално”, рекао је потпуковник Дјордјевић.

Четвртог дана после хаварије, стручне екипе Министарства унутрашњих послова и Војске Србије настављају санацију терена, али је већ сада сигурно да нема препрека за безбедну обнову производње у осталим погонима фабрике.

Досадашња испитивања показала су да нема ни повећане  концентрације штетних материја на простору захваћеном пожаром и експлозијама.

Представници синдиката саопштили су да још нису створени сви услови за нормала рад, пошто радни простор у халама не може да се загреје због поломљених стакала на прозорима.

SHARE

Оставите одговор