SHARE

Република Српска добила је данас нову Владу чији је премијер Александар Џомбић.Нову Владу, тринаесту у Српској, чине министар финансија Зоран Тегелтија, унутрашњих послова Станислав Чађо, правде Џерард Селман, управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу је Жељка Цвијановић, рада и борачко-инвалидске заштите РС је Петар Ђокић, трговине и туризма Горана Златковић, а индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Министар саобраћаја и веза РС је Недељко Чубриловић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, а просвјете и културе РС Антон Касиповић.

Министар за избјеглице и расељена лица је Давор Чордаш, здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић, науке и технологије Јасмин Комић, а министар породице, омладине и спорта је Нада Тешановић.

Новоизабрани премијер и министри у Влади РС положили су свечану заклетву у Народној скупштини РС.

Избор нове Владе подржало је 46 посланика, против је било 30 народних посланика и нико уздржан.

Током посланичке расправе о програму рада и саставу нове Владе РС, шеф посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирјанић изразио је увјерење да ће нова Влада оправдати повјерење грађана и наставити са започетим реформама.

“Пред нама је избор коалиционе Владе, јер у свом програму СНСД сарађује са другим политичким странкама које имају слична политичка опредјељења утемељена на демократским принципима”, истакао је Мирјанић.

Он је нагласио да у извршној и законодавној власти РС нема кризе, те да су на вријеме усвојени Буџет и Економска политика РС за 2011. годину.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да СДС неће подржати нову Владу РС, јер су у њој углавном заступљени министри из регије Бањалука, а не из читаве РС.

Говедарица је рекао да ће СДС сачинити свој пресјек о раду нове Владе РС у првих 100 дана.

Он је изразио бојазан да РС у наредне четири године улази у још већу финансијску кризу, али да СДС поздравља најаву мандатара Џомбића да нова Влада неће ићи у приватизацију природних богатстава у РС.

Говедарица је рекао да нова Влада, уколико жели да се обрачуна са криминалом и корупцијом, мора стати у крај нерасвијетљеним убиствима, попут ранијег убиства потпредсједника СДС-а Бранислава Гарића у Добоју.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да ПДП неће подржати састав нове Владе РС, јер не пружа јасну визију изласка РС и економско-социјалне кризе.

“Нову Владу РС углавном је саставио предсједник РС Милорад Додик, као највећи политички ауторитет у РС. У РС се уводи нови предсједнички систем сличан оном у Србији”, сматра Ђерић.

Ђерић наводи да је у експозеу мандатара морало бити више говора о јасној динамици и прецизним роковима извршења Програма рада нове Владе РС, како би се створила нова радна мјеста и побољшао живот грађана у РС.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да ће ова странка подржати избор нове Владе РС у којој ће ДНС имати два министарска мјеста. Она је додала да је РС неупитна за ову странку, која се залаже за уставно-правни поредак БиХ и досљедну примјена Анекса четири Дејтонског споразума.

Посланик Социјалистичке партије и Партије уједињених пензионера Саша Чудић рекао је да ће овај клуб подржати експозе и састав нове Владе, истичући да је увјерен да ће она обезбиједити економску стабилност и социјалну правду.

Посланик Демократске партије Драган Чавић рекао је да ова странка неће подржати нову Владу РС и да ће имати критички однос према Влади, како би се побољшало стандард и живот грађана у РС.

Посланик СДП-а БиХ Слободан Поповић сматра да ће избором Џомбића за предсједника Владе РС бити повријеђен Устав РС на позицији конститутивности народа, јер ни на једној кључној позицији у РС није изабран Бошњак.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић сматра да су криминал и корупција у државним институцијама највећа опасност по опстанак РС.

“Борба против криминала и корупције требало је да буде приоритет рада свих институција у РС”, закључио је Стевандић.

Посланик Народне демократске странке Крсто Јандрић рекао је да ова странка подржава нову Владу РС, јер она има апсолутну скупштинску већину и без обзира на то да ли се ова странка налази у позицији или опозицији.

SHARE

Оставите одговор