SHARE

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је спреман да шест странака које су се данас састале у Сарајеву формирају парламентарну већину у БиХ, јер постоји већина гласова и за избор руководства парламента и Савјета министара БиХ.Додик је рекао да су СНСД и СДС спремни да формирају власт са било ким ко то хоће, али да неће да прихвате да им неко намеће “шта треба да буде БиХ”.

Он је нагласио да није проблем да СДП буде дио парламентарне већине, али да за лидера СДП-а Златка Лагумџију нема мјеста у Савјету министара БиХ ни као предсједавајућег, нити као министра иностраних послова, јер је он ”довољно безобразан да, када се дохвати микрофона, све ради на штету РС”.

“Није ми проблем да му опет кажем да не може да буде предсједавајући Савјета министара БиХ” – истакао је Додик и поновио да предсједавајући Савјета министара треба да буде представник политичких партија које су добиле највећу подршку хрватског народа.

И члан три Устава БиХ каже да се на извршним функцијама бирају представници народа, а не припадници народа, појаснио је Додик.

Он је рекао да је приоритетно питање у БиХ формирање институција власти.

“Важне су институције које могу да раде, које могу да доносе одређене одлуке и рјешавају питања важна за друштвену заједницу. Ако немате Савјет министара и руководство Парламентарне скупштине, та се питања не могу рјешавати” – изјавио је Додик новинарима након састанка шест парламентарних странака у БиХ.

Он је нагласио да они који не желе да учествују у овим разговорима носе велику одговорност за нефункционисање органа БиХ.

“Изражавам жаљење што неки нису дошли на састанак и што се на такав секташки начин покушава одигравати политичка утакмица у БиХ. Они којима су пуна уста БиХ нису данас хтјели да дођу на састанак” – рекао је Додик и додао да је он као предсједник Републике Српске (РС), у важном тренутку за РС, када се бира Влада, дошао на састанак.

Додик је нагласио да они који уђу у скупштинску већину дају највећи допринос стабилизацији прилика у БиХ, а они који то опструишу управо су на линији урушавања капацитета БиХ.

“Дошао сам са пуним увјерењем да тражимо рјешење за једно од кључних питања, а то је имплементација изборних резултата и формирање власти БиХ, што би требало да буде учињено што прије. Спреман сам да правимо парламентарну већину са странкама које су биле овдје данас присутне. Постоји већина гласова и за избор руководства парламента и Савјета министара БиХ од ових шест политичких партија” – нагласио је Додик.

Изразивши очекивање да ће на састанак 10. јануара доћи све релевантне партије у БиХ, он је упозорио да уколико тада не буде одговора на питање формирања власти, онда БиХ улази у неизвјесност када је ријеч о институцијама.

“Након тога наша воља за формирање власти на нивоу БиХ биће смањена. У том погледу можемо да уђемо у додатну кризу што нас може одвести у нови круг избора и губљење времена” – упозорио је Додик.

Он је поручио да му није проблем да разговара са “арогантним СДП-ом”, али је договор готово немогуће постићи на платформи и ароганцији те странке и њеног лидера.

“Ароганција СДП-а се састоји у томе што жели да наметне свој програм другим политичким партијама. На маргинама и на пропасти разних међународних докумената који су колали задњих пет година СДП-ова служба је сакупила отворена питања и склепала то у неку платформу. Ријеч је о отпацима из међународних докумената” – рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је навео да су он и предсједник СДП-а Златко Лагумџија завршили разговоре у неким договорима које су тада могли постићи, “а онда је нека егоцентричност или жеља за доминацијом показала да Лагумџија у суштини није спреман да прихвати друге, осим да они прихвате његову егоцентричност”.

СНСД, СДС, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, Савез за бољу будућност и Странка за БиХ позвали су данас СДА и СДП на заједнички састанак 10. јануара у Сарајеву ради рјешавања институционалне кризе и деблокаде функционисања институција БиХ.

SHARE

Оставите одговор