Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su na današnjem sastanku šest političkih stranaka u Sarajevu raspravljena sva ključna pitanja, za koja vjeruje da mogu biti osnova programa rada buduće izvršne i zakonodavne vlasti BiH.„Kao prioritete definisali smo Ustav, sa naglaskom na presudu Suda u Strazburu, Izborni zakon, evroatlantski put BiH, ekonomska i socijalna pitanja“, precizirao je Čović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je jasno rečeno da nijedno od ovih pitanja neće biti riješeno ako hitno ne bude uspostavljena vlast u BiH.

„To je osnova dokumenta koji nudimo svim strankama, da zajednički radimo na ovim pitanjima“, rekao je Čović novinarima.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ocijenio je da je nakon današnjeg sastanka BiH korak bliže ka uspostavljanju parlamentarne većine.

Navodeći da su se učesnici sastanka fokusirali na programske ciljeve i prioritete, koje treba realizovati u naredne četiri godine, te na to kako doći do kvalifikovane parlamentarne većine koja ih može realizovati, Ljubić je izrazio očekivanje da će 10. januara, u jednom širem krugu, biti dogovoreno formiranje parlamentarne većine.

„U svakom slučaju ove stranke, koje su danas pokazale odgovornost prema biračima, imaju kapacitet da idu ka formiranju parlamentarne većine“, istakao je Ljubić i dodao da „taj kapacitet treba proširiti i ostalim strankama koje su dobile legitimitet na izborima, jer bi to bila garancija provođenja prioriteteta i ciljeva“.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić konstatovao je da šest parlamentarnih stranaka prisutnih na današnjem sastanku ima 780 000 glasova, osvojenih na prošlim izborima u odnosu na 550, 000 drugog političkog bloka.

Prema njegovim riječima, uloga Saveza za bolju budućnost BiH jeste da djeluje kao povezujući faktor.

„Smatram važnom činjenicom da smo se danas svi saglasili da ubuduće za BiH važni razgovori budu održavani u institucijama, a ne po Prudu i drugim mjestima“, rekao je Radončić.

On je dodao da je lično molio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da nađe demokratski kapacitet i obavi još jedan stranački razgovor sa SDP, jer se radi o dva izborna pobjednika, kako bi se vidjelo može li taj sastanak dati boljitak BiH ili će se tražiti alternativna rješenja.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić objasnio je da ova stranka na današnjem sastanku nije predstavljala bošnjački narod, nego je učestvovala kao parlamentarna stranka.

„Naš ključni motiv bio je uspostavljanje institucija vlasti, parlamenta i Savjeta ministara, a to je odgovornost svih stranaka izabranih u parlament“, istakao je Belkić.

On je dodao da će konačno određenje u ovom procesu zavisiti od odnosa ostalih učesnika procesa prema ključnim pitanjima kojima se Stranka za BiH bavila, a to je odnos prema državnoj imovini.

SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, Savez za bolju budćnost i Stranka za BiH uputili su sa današnjeg sastanka zvaničan poziv SDA i SDP na zajednički sastanak 10. januara u Sarajevu s ciljem rješavanja institucionalne krize i deblokade funkcionisanja institucija BiH.

Poziv, rečeno je, sadrži i dnevni red sastanka koji bi trebalo da bude održan u 11.00 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Ostavi poruku