SHARE

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да су на данашњем састанку шест политичких странака у Сарајеву расправљена сва кључна питања, за која вјерује да могу бити основа програма рада будуће извршне и законодавне власти БиХ.“Као приоритете дефинисали смо Устав, са нагласком на пресуду Суда у Стразбуру, Изборни закон, евроатлантски пут БиХ, економска и социјална питања”, прецизирао је Човић.

Према његовим ријечима, на састанку је јасно речено да ниједно од ових питања неће бити ријешено ако хитно не буде успостављена власт у БиХ.

“То је основа документа који нудимо свим странкама, да заједнички радимо на овим питањима”, рекао је Човић новинарима.

Предсједник ХДЗ 1990 Божо Љубић оцијенио је да је након данашњег састанка БиХ корак ближе ка успостављању парламентарне већине.

Наводећи да су се учесници састанка фокусирали на програмске циљеве и приоритете, које треба реализовати у наредне четири године, те на то како доћи до квалификоване парламентарне већине која их може реализовати, Љубић је изразио очекивање да ће 10. јануара, у једном ширем кругу, бити договорено формирање парламентарне већине.

“У сваком случају ове странке, које су данас показале одговорност према бирачима, имају капацитет да иду ка формирању парламентарне већине”, истакао је Љубић и додао да “тај капацитет треба проширити и осталим странкама које су добиле легитимитет на изборима, јер би то била гаранција провођења приоритетета и циљева”.

Лидер Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић констатовао је да шест парламентарних странака присутних на данашњем састанку има 780 000 гласова, освојених на прошлим изборима у односу на 550, 000 другог политичког блока.

Према његовим ријечима, улога Савеза за бољу будућност БиХ јесте да дјелује као повезујући фактор.

“Сматрам важном чињеницом да смо се данас сви сагласили да убудуће за БиХ важни разговори буду одржавани у институцијама, а не по Пруду и другим мјестима”, рекао је Радончић.

Он је додао да је лично молио предсједника СНСД-а Милорада Додика да нађе демократски капацитет и обави још један страначки разговор са СДП, јер се ради о два изборна побједника, како би се видјело може ли тај састанак дати бољитак БиХ или ће се тражити алтернативна рјешења.

Потпредсједник Странке за БиХ Бериз Белкић објаснио је да ова странка на данашњем састанку није представљала бошњачки народ, него је учествовала као парламентарна странка.

“Наш кључни мотив био је успостављање институција власти, парламента и Савјета министара, а то је одговорност свих странака изабраних у парламент”, истакао је Белкић.

Он је додао да ће коначно одређење у овом процесу зависити од односа осталих учесника процеса према кључним питањима којима се Странка за БиХ бавила, а то је однос према државној имовини.

СНСД, СДС, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, Савез за бољу будћност и Странка за БиХ упутили су са данашњег састанка званичан позив СДА и СДП на заједнички састанак 10. јануара у Сарајеву с циљем рјешавања институционалне кризе и деблокаде функционисања институција БиХ.

Позив, речено је, садржи и дневни ред састанка који би требало да буде одржан у 11.00 часова у згради Парламентарне скупштине БиХ.

SHARE

Оставите одговор